Zorgt klimaatverandering voor hardere wind en dus meer waaiers?

Het is de laatste weken schitterend en vaak zonovergoten fietsweer, maar elke keer dat we op de fiets stappen lijkt het hard te waaien. Waait het dit voorjaar harder en meer dan andere jaren, of is dat een idee dat tussen onze oren zit? En heeft klimaatverandering er misschien mee te maken? We vroegen het aan Maurice Middendorp, weerman bij RTL.
Zorgt klimaatverandering voor hardere wind en dus meer waaiers?

De Wieler Revue redactie is gevestigd in Groningen, dus we zijn qua harde wind wel wat gewend, maar voor ons gevoel staat er de laatste tijd opvallend vaak een harde wind, wanneer we een rondje gaan fietsen. Volgens weerman Maurice Middendorp is het allemaal perceptie. "Kijkend naar de statistieken valt dat allemaal reuze mee dit voorjaar, sinds 1 maart", legt hij uit. "Ik kan me wel voorstellen dat het de afgelopen weken perfect fietsweer is geweest. Het is erg zonnig en droog geweest het afgelopen voorjaar, waardoor je misschien sneller op de fiets stapt. Er zijn lentes geweest waarbij het vaker bewolkt was, het vaker regende en de wind nog meer aanwezig was, maar dan laat je misschien je fiets wat vaker links liggen."

"Ik denk dus dat het een kwestie van perceptie is", gaat hij verder. "En het feit dat het weer misschien meer uitnodigt om te gaan fietsen. Daarnaast ligt het misschien ook niet in de lijn der verwachting van de meeste mensen, dat er met zonnig weer nog een beetje wind staat."

Klimaatverandering

Klimaatverandering zorgt voor een ander weerbeeld, daar zijn de meeste geleerden het wel over eens. Maar zorgt klimaatverandering ook voor meer en hardere wind en dus een grotere kans op waaierkoersen? Volgens Middendorp niet. "De verwachting is juist dat we in de toekomst vaker met hogedrukgebieden te maken krijgen. Dit betekent in de lente meer zon, minder regen en juist ook minder wind."

Solo versus groep

Daarbij komt natuurlijk ook dat er, dankzij de coronacrisis, met name solo of hooguit in tweetallen werd gefietst. Het gevolg laat zich raden; je kunt je niet even verschuilen achter je trainingsmakkers en je rijdt continu in de wind.

Laatste nieuws