Minister Grapperhaus over fietsen in groepen: '1,5 meter is heilig'

Is het vanaf 1 juni weer toegestaan om in groepen te fietsen? Minister Ferd Grapperhaus, zelf wielerliefhebber, snapt de verwarring. Hij is echter erg stellig, de anderhalve meterregel is voor hem heilig. Dat vertelt hij in een reportage van EenVandaag.
Minister Grapperhaus over fietsen in groepen: '1,5 meter is heilig'

"Als je in het wiel zit, zit je echt op minder dan anderhalve meter van elkaar", legt Grapperhaus uit. "Of u heeft zo'n velocipede, zo'n groot ding", voegt hij knipogend toe. "Anderhalve meter, echt doen. Wat maakt het uit? We kunnen even niet de dingen doen die we anders deden. Ik denk dat wielrenners zich nog gelukkig mogen prijzen."

De minister benoemt het gevaar van zweetdruppels of iemand die niest op de fiets en herhaalt daarbij het belang van anderhalve meter afstand. Dicht op het wiel van je voorganger zitten, zoals veel wielrenners gewend zijn, zit er volgens de minister ook na 1 juni niet in. De NTFU adviseert om met maximaal 4 mensen op pad te gaan. De KNWU zegt op haar beurt dat het de voorkeur heeft om alleen te fietsen of met een vast trainingsmaatje.

"Er wordt gehandhaafd", waarschuwt de minister. "Maar we moeten er ook ook een beetje vanaf dat het leven een kwestie van handhaven door anderen is. We moeten ook een beetje in de spiegel kijken. Van: 'Ik moet geen stomkop zijn'."

"Tot nu toe hebben we het echt goed gedaan", vindt Grapperhaus van de anderhalfmetersamenleving. "Laten we dat blijven doen. En ga dus niet zeggen: 'Kom op, ik ga lekker in dat wiel rijden en sodemieter jij nou een eind weg'. Nee, hou je er nou gewoon aan (anderhalf meter afstand, red.). Het is een beetje aangepast, maar dan gaat het gewoon goed."

Laatste nieuws