Dumoulin: 'Bij Sunweb moeilijk om druk van hele ploeg te dragen'

Tom Dumoulin heeft zin in de Tour de France. Hij moet bij Jumbo-Visma het kopmanschap delen met Steven Kruijswijk en Primoz Roglic. Een situatie die hij niet gewend is, maar wel iets waar hij naar uitkijkt. Dat vertelde de Limburger afgelopen weekend in de NPO-talkshow M.

Dumoulin: 'Bij Sunweb moeilijk om druk van hele ploeg te dragen'
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat Tom Dumoulin voor het laatst een rugnummer opspeldde. Vorig jaar stapte hij af in het Critérium du Dauphiné, omdat hij teveel hinder ondervond van een knieblessure die hij opliep bij een val in de Giro d'Italia. Een darmparasiet en de coronacrisis zorgden ervoor dat de Limburger dit jaar nog geen koerskilometers heeft gemaakt. "Het was geen gemakkelijke periode, maar ik dacht: hoe kruip ik als topsporter uit een dal? Hoe toon ik veerkracht?", vertelt hij daarover. "Het afgelopen jaar heb ik daar veel tijd voor gehad om over na te denken. Toen ben ik tot het besef gekomen dat ik het wielrennen gewoon heel erg leuk vind. Ook kwam ik tot het besef dat ik het spelletje miste en dat ik het leuk vind om gewoon op de fiets te zitten en één te zijn met de natuur. Ook besefte ik weer hoe leuk ik het vind om wedstrijden te rijden en om te winnen"

"Als topsporter ben je altijd bezig met het volgende doel. De ambitie en de drive naar voren heb je nodig om weer een volgende prestatie neer te zetten. Dus het geeft mij zeker weer de energie om het te gaan proberen en er weer vol voor te gaan in de toekomst."

Kopmanschap delen

Bij Team Sunweb was Dumoulin de absolute kopman en het voornaamste uithangbord van de ploeg. Een situatie die hij als moeilijk omschrijft. "Bij Sunweb was ik inderdaad in heel veel wedstrijden de absolute kopman. De hele ploeg reed in dienst van mij. En nu bij Team Jumbo-Visma en zeker in de komende Tour de France, als die verreden gaat worden, gaan we er met drie kopmannen naar toe. Ik vind dat heel fijn. En ik was daar ook naar op zoek. Bij Sunweb was het bij tijd en wijle heel moeilijk om de druk te dragen van een hele ploeg die alleen in dienst van mij reed."

"Deze nieuwe situatie vind ik heel mooi", vertelt Dumoulin over het delen van het kopmanschap met Roglic en Kruijswijk. "Ik krijg de kans om mij te bewijzen. De kans dat als ik goed genoeg ben er voor mij gereden gaat worden. Maar ook dat als ik niet goed genoeg ben, ik in dienst van anderen moet rijden. En dat is een afspraak die we samen gemaakt hebben en waar ik ook volledig achter sta."

Nieuws
  • Cor Vos