Pineau: 'Ploegen zonder oliedollars kunnen moeilijk om miljoenen vragen'

Jerome Pineau, ploegbaas van B&B Hotels-Vital Concept, had serieuze zorgen over het voortbestaan van zijn ploeg maar ook dat van zijn sport. De corona-crisis hakte er namelijk ook bij zijn ProTeam hard in.

Pineau

"Ik ben zeker bang geweest voor het overleven van mijn sport, want wij waren niet het enige team met financiële problemen", zegt Pineau tegen L'Equipe. "Ik ken niet veel ploegen, behalve die aanspraak kunnen maken op oliedollars, die hun partners om miljoenen euro's kunnen vragen onder enige zichtbaarheid in de wedstrijden daarvoor terug te geven. Met als hoogtepunt de Tour de France. Toen het erop leek dat de Tour niet verreden kon worden, waren we allemaal bang. Zouden we de tent moeten sluiten? Gelukkig gaat de Tour zoals het nu lijkt door, maar we hebben desondanks wel wat veranderingen moeten doorvoeren. Een economische crisis doet de groten pijn en draait de zwakkeren de nek om. Als je zoals wij een hotelketen als partner hebt die normaal gesproken amper een lege kamer heeft, dan kun je je voorstellen hoe groot de consquenties kunnen zijn."

'De motivatie is enorm'

"De renners hebben maanden niet kunnen koersen dus hun honger naar de koers is enorm. De koersen die eraan komen zullen van hoog niveau zijn, daar ben ik zeker van. Vooral de voorbereiding op de Tour zal er anders uitzien dan normaal. Het is niet mogelijk om zomaar op trainingskamp op hoogtestage te gaan met de hele ploeg. Sommige kopmannen zullen minder kracht over hebben in de derde week van de Tour en sommige ploegen zullen minder homogeen zijn als in een normale situatie."

Nieuws
  • Cor Vos