HomeNieuwsPedersen: 'Persoonlijk hoop ik dat het WK dit jaar niet doorgaat'

Pedersen: ‘Persoonlijk hoop ik dat het WK dit jaar niet doorgaat’

Van alle seizoenen was 2019 wellicht het allerslechtste jaar om je te laten kronen tot wereldkampioen. De regenboogtrui staat Mads pedersen goed, maar hij kreeg dit jaar amper de kans de trui te laten zien. Toch is hij daar niet teleurgesteld over, vertelt hij.

“Teleurgesteld is niet het juiste woord”, vertelt Pedersen over het (voorlopig) niet kunnen tonen van de regenboogtrui. “Maar uiteraard is het wel triest dat ik tot nu toe zo weinig heb gekoerst in die mooie trui. Ik heb er maanden naar uitgekeken om Parijs-Roubaix te rijden in de regenboogtrui. Maar aan het eind van m’n carrière zal ik me niet herinneren hoe veel koersen ik gereden heb als wereldkampioen, maar wel dat ik ooit wereldkampioen was. Momenteel ben ik gewoon blij dat ik niet ziek ben geworden en mijn familie ook niet.”

Het kan best zo zijn dat het WK dit jaar niet doorgaat en dat Pedersen daarom nog een jaartje in de regenboogtrui rondrijdt. “Als ik het puur individueel bekijk hoop ik inderdaad dat het WK wordt geannuleerd, maar dat zou heel slecht zijn voor de wielersport. Het is beter dat ik mijn regenboogtrui moet inleveren en dat de wielersport gered wordt, dan dat ik nog een jaartje wereldkampioen ben en de situatie dramatisch is.”

Over de redding van de sport gesproken. Zie jij de Tour de France nog verreden worden dit jaar?

“Zeker. Dat zie ik wel gebeuren. Misschien dat de omstandigheden veranderen maar ik ben vrijwel zeker van dat we nog wel gaan koersen tegen het einde van dit jaar. Dat geldt ook voor de Tour de France. Normaal gesproken zou ik mijn debuut maken dit seizoen en dat geldt nog steeds. De ploeg wil me graag in de Tour hebben vanwege de regenboogtrui.”

Kan de wielersport omvallen zonder Tour de France?

“Nee, het zal niet omvallen maar het zou een vreselijke klap zijn. De Tour betekent veel voor de ploegen omdat alle sponsoren tijdens de Tour in beeld komen. Er kijken heel veel mensen naar de Tour dus je kunt je voorstellen wat dat betekent voor onze geldschieters.”

Begin dit jaar heb je in elk geval nog wat gekoerst, maar voor de slotrit van Parijs-Nice ging je terug naar Denemarken. Daarna ben je niet meer in het buitenland geweest. Ik kan me voorstellen dat de motivatie om te blijven trainen dan ook niet optimaal is.

“Dat valt wel mee hoor. Je mag niet te ver terugvallen want als je wordt opgeroepen om te koersen moet je wel in vorm zijn natuurlijk. In tegenstelling tot veel andere landen kon je in Denemarken gelukkig gewoon naar buiten om te trainen en het was in april superlekker weer dus trainen was zeker geen straf. Ik mag mijn regenboogtrui ook aantrekken als ik buiten train dus dat geeft ook wel veel moraal natuurlijk.”

Ik kan me wel voorstellen dat je wel extra druk voelt als wereldkampioen?

“Ik ben niet gevoelig voor druk buitenaf. Ik leg mezelf al zoveel druk op dat het me niet uitmaakt wat anderen van me vinden of verwachten. Ik denk dat er weinig renners zijn die zichzelf zoveel druk opleggen. Als mensen mij extra druk willen opleggen interesseert me dat niets. Wat dat betreft ben ik immuun voor de mening van andere mensen.”

Jouw ploegmaat Edward Theuns zegt dat jij iemand bent met een extreem sterke mening.

“Ik denk dat hij daar gelijk in heeft. Als ik iets wil, zal ik het ook uitspreken en niemand kan me daar dan nog van afbrengen. Maar ik geloof niet dat ik onredelijk ben hoor. Als iemand anders kopman is dan luister ik altijd naar zijn wensen. Maar als ik degene ben die het kopmanschap draagt, dan gebeurt het ook op mijn manier. Maar ik zal nooit zeggen: ik ben wereldkampioen en ik ben de kopman binnen deze ploeg. Daar zie ik geen enkele reden toe. We hebben met Trek-Segafredo zo’n sterk team met veel renners een koers kunnen winnen. Dat zeg je met Jasper Stuyven bijvoorbeeld in Omloop Het Nieuwsblad.”

Maar die wereldtitel heeft je toch wel een enorme boost gegeven in zelfvertrouwen?

“Nou, nee. Ik geloofde ook voor de wereldtitel in mezelf en ik was ervan overtuigd dat die grote zege vroeg of laat wel een keer zou komen. Dat is nu vroeger gebeurd dan verwacht.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Jan Bakelants roemt Patrick Lefevere: ‘Patrick is iemand die achter zijn coureurs staat’

Bakelants, die als analist aanschoof bij Vive le Vélo, heeft ook onder Patrick Lefevere...

Tour | Fabio Jakobsen dankt 85-jarige wonderdokter Cor: ‘Hij kreeg mijn spieren weer aan de praat’

Het verhaal van Fabio Jakobsen en zijn fenomenale comeback na z'n horrorcrash in Polen...

Video | Primoz Roglic ontsnapt al slingerend aan valpartij in rit 2

De crash in de slotfase waarbij Florian Sénéchal een voorwiel van iemand aantikte, gebeurde...

Video | Genant! Engelse commentatoren hebben bij eerbetoon Chris Anker Sørensen geen idee wie het is

De Touretappe van gisteren van Roskilde naar Nyborg was een groot Deens volksfeest, maar...

Meer zoals dit

Jan Bakelants roemt Patrick Lefevere: ‘Patrick is iemand die achter zijn coureurs staat’

Bakelants, die als analist aanschoof bij Vive le Vélo, heeft ook onder Patrick Lefevere...

Video | Primoz Roglic ontsnapt al slingerend aan valpartij in rit 2

De crash in de slotfase waarbij Florian Sénéchal een voorwiel van iemand aantikte, gebeurde...

Lampaert raakt gele trui kwijt aan Van Aert: ‘Veel tijd om te genieten van geel was er niet’

Een mooie opsteker was wel de overwinning van ploegmakker Fabio Jakobsen, waar Yves Lampaert...