Boogerd: 'Tom Dumoulin heeft zijn hoogtepunt gehad'

Michael Boogerd denkt niet dat Tom Dumoulin dit jaar de Tour de France kan winnen. Sterker nog, de voormalig winnaar van de Amstel Gold Race denkt dat Dumoulin zijn hoogtepunt gehad heeft. Dat zegt hij in een uitzending met Bureau Sport.
Boogerd: 'Tom Dumoulin heeft zijn hoogtepunt gehad'

“Ik denk niet dat Dumoulin de Tour kan winnen. Dat is een onderbuikgevoel. Ik denk dat hij z’n hoogtepunt heeft gehad", stelt Boogerd "Hij heeft een paar schitterende jaren gehad. Maar het is een gevoel hoor, ik hoop wel dat hij op z’n oude niveau terugkomt. Maar met alles wat hij heeft doorgemaakt en hoe hij er mee omging… Als ik hem nu hoor en zie vind ik dat hij heel anders overkomt dan hoe hij de Giro won. Toen was alles nieuw, toen was hij spontaan en vrolijk. Nu is hij een beetje geagiteerd."

Boogerd heeft er begrip voor: "Ik snap het wel. Het hoort erbij, maar het is niet de Dumoulin die in zijn hoogtijdagen mooie koersen won of hele goede uitslagen reed. Ik vond hem toen een beetje anders overkomen."

Rijden zonder stress en druk

"Wat me bij hem heel erg opvalt is het volgende. Op het moment dat hij moet bevestigen is het volledig misgegaan tot op heden. Daarvoor was het allemaal hosanna en ging het altijd goed.", aldus Boogerd. "Die Giro waarin hij tweede werd na Froome, tweede in de Tour en dan het WK (waar Dumoulin vierde werd, red.). Dan zie je dat daar een renner rijdt die zonder stress en druk rijdt. Die zit lekker in z’n vel."

"Daarna is het een beetje veranderd. Als je hem ziet, zie je een wat nerveuze en gespannen persoon. Ik herken dat wel, want ik heb dat zelf ook gehad. Nou heb ik geen grote ronde gewonnen. Je doet heel veel voor je sport, je leeft ervoor en zet alles opzij. Dan maak je onwijs grote stappen. Het jaar erop wil je of bevestigen of verbeteren en dat blijkt in de praktijk onwijs moeilijk te zijn. Er komt zoveel meer bij kijken dan. Dat zie je bij Dumoulin ook. Hij krijgt veel meer persaanvragen bijvoorbeeld. Er komt veel meer bij kijken dan sommige mensen realiseren."

Primoz Roglic

Boogerd noemt Primoz Roglic een geweldige renner. Hij denkt dat de aanwezigheid van Roglic geen nadeel hoeft te zijn voor Dumoulin: “Als Dumoulin op z’n oude niveau terugkeert hoeft dat geen probleem te zijn”, zegt Boogerd over het starten met meerdere kopmannen. “Dat kun je ook uitspelen en dan zal de tijdrit uitwijzen wie de beste is. Ik denk dat dat geen probleem hoeft te zijn. Roglic is bergop heel sterk en heeft een prima tijdrit natuurlijk.”

  • Tom Dumoulin

Laatste nieuws