Rudy Pevenage: 'Het gaat goed met Jan Ullrich'

Het lijkt weer de goede kant op te gaan met Jan Ullrich. De Tourwinnaar van '97 kwam de laatste jaren voornamelijk in het nieuws over vermeend drank- en drugsgebruik en ruzies met zijn buren. Volgens zijn oude ploegleider Rudy Pevenage gaat het tegenwoordig weer goed met de Duitser.
Rudy Pevenage: 'Het gaat goed met Jan Ullrich'

Onlangs kwam de autobiografie van Pevenage uit. Het boek werd in de pers neergezet als 'dopingboek', iets wat Pevenage dwarszit, zo vertelt hij tegen het Duitse Sportbuzzer. "Het irriteert me, ik heb geen dopingboek geschreven. Twee Belgische kranten namen het meest opwindende verhaal, over doping, over. In Duitsland werd geschreven dat ik Jan Ullrich in diskrediet gebracht heb. Hij en Erik Zabel komen goed weg, maar als ik een boek over mijn leven schrijf kan ik het onderwerp doping niet negeren.

"Onze vriendschap gaat verder", vertelt Pevenage over zijn band met Ullrich. "Nadat het boek verscheen werd ik door vrienden van Jan opgebeld en uitgescholden. Ik heb een maand niet met Jan gesproken, maar in maart spraken we erover en vertelde Jan dat hij me vertrouwde. Hij stuurde me onlangs een foto van zichzelf. Hij is in orde."

'In Duitsland is hij vergeten'

"Twee of drie jaar geleden was ik wekelijks bij Jan op Mallorca. Hij had het erg moeilijk, had knieklachten, problemen met zijn vrouw, mocht zijn kinderen niet zien en zat alleen op Mallorca. Voor hem verging de wereld. Nu is hij terug bij vrienden in Freiburg en is hij in orde. Jan heeft nooit ruzie gehad. Hij was, in tegenstelling tot Lance Armstrong, populair in het peloton. Maar Jan heeft een probleem. Hij werd eerst opgehemeld in Duitsland en daarna verguisd. In België of Italië is hij een held. Mensen vragen naar hem, waar ik ook kom. In Duitsland is hij vergeten."

"Jan moet er weer uitkomen. Hij heeft tijd nodig en daar wil ik hem graag bij helpen. Ik ken andere mensen die dat ook willen. Iedereen verdient een tweede kans. Jan deed niets slechts, hij had de Tour drie keer kunnen winnen, werd wereldkampioen en tweemaal Olympisch kampioen. Hij is een ster."

Laatste nieuws