Wiebes: 'Hebben het professioneel en respectvol afgerond'

Lorena Wiebes rijdt de komende 5 seizoenen voor Sunweb, nadat ze halverwege dit seizoen overstapte van haar oude team Parkhotel Valkenburg. Een overstap die niet zonder slag of stoot ging, maar de 21-jarige Nederlands kampioene blikt met een goed gevoel terug. "Uiteindelijk zijn we op een goede manier uit elkaar gegaan", vertelt ze aan Cyclingnews.
Wiebes: 'Hebben het professioneel en respectvol afgerond'

Begin dit jaar werd al duidelijk dat Wiebes, die openlijk op een breuk aanstuurde, uiterlijk tot 1 juni voor Parkhotel Valkenburg zou rijden. "We hebben het heel professioneel opgenomen, ook tussen staf en renners, vooral in januari, toen duidelijk was dat ik tot juni bij Parkhotel zou blijven", vertelt ze daarover. "Ook toen er niet gekoerst werd, ging het nog steeds goed onderling. We hebben niet teruggekeken naar wat is gebeurd en keken alleen maar vooruit. Het was een professionele en respectvolle manier om het af te ronden."

Eind mei maakte Parkhotel Valkenburg bekend dat beide partijen het contract onderling hadden beëindigd en dat Wiebes per 1 juni vrij was om elders te tekenen. Dat werd dus Sunweb. Bij die ploeg heeft de Nederlands kampioene het WK van 2021 en de Olympische Spelen als langetermijndoelen. "Ik denk dat ze bij Parkhotel de overstap naar een topteam begrijpen, maar ik begrijp ook waarom ze me wilden houden", vertelt Wiebes. "Het was belangrijk voor hen om een goede renster te hebben en de anderen te ondersteunen. Ik begrijp waarom ze deden wat zal deden, maar uiteindelijk was het ook goed voor hen dat ik naar een ander team ging. Het is ook belangrijk dat we op een goede manier uit elkaar zijn gegaan, want we komen elkaar bij de wedstrijden weer tegen."

Parijs 2024

Wiebes vertelt dat ze niet had verwacht zich het afgelopen seizoen zo snel zou ontwikkelen. "Dat is ook de reden waarom ik bij een WorldTour team wilde rijden", legt ze uit. "Ik had verwacht dat ik in 2022 naar een ander team zou gaan, maar het ging allemaal veel sneller dan ik dacht. Ik voel me ook niet de nummer één renster van de wereld (Wiebes staat eerste op de wereldranglijst, red.), omdat ik weet dat er een hoop andere sterke rensters zijn, maar het is fijn om op die plek te staan."

Over het feit dat ze een vijfjarig contract tekent zegt Wiebes het volgende: "De Olympische Spelen van 2024 in Parijs zijn mijn doel en het is dus goed om tot die tijd een contract te hebben. We willen toewerken naar die Spelen en dat is dus een van de redenen waarom ik een langer contract heb getekend. Maar we denken ook aan kortetermijndoelen zoals het WK in België. Ik wil elk jaar groeien als renster. Sunweb gaf me veel vertrouwen en ze geloven echt in me, dat was belangrijk."

Laatste nieuws