HomeZelf in het zadelBucketlistbeklimming: Passo di Gavia

Bucketlistbeklimming: Passo di Gavia

Een gevreesde en grauw klim, die angst inboezemt bij zowel profrenners en wielertoeristen. Maar mede dankzij de historie is de Passo di Gavia een klim die je absoluut eens gedaan moet hebben.

Bij de Gavia gaan de gedachten als vanzelf terug naar 5 juni 1988, zelfs wanneer je te jong bent om die etappe daadwerkelijk gezien te hebben. Begin juni 1988 hield Koning Winter het noorden van Italië in een stevige houdgreep en juist toen moesten de renners de Gavia over, een onherbergzame en verlaten bergpas in de Italiaanse Alpen. In een kaal en grauw landschap is het voor de renners eindeloos klimmen naar 2621 meter hoogte. En hoe hoger je komt, hoe smaller het bergweggetje wordt. Naar vangrails hoef je op de Gavia overigens niet te zoeken, want naast de weg vind je alleen een ravijn van zo’n 500 meter diep. Alsof dit decor niet huiveringwekkend genoeg was, werden onder meer Johan van der Velde, Erik Breukink en Andy Hampsten geteisterd door een sneeuwstorm en winterse temperaturen. 

Omdat de weg redelijk begaanbaar was, werden de renners er toch overheen gestuurd. Het is de logica van de wielersport. Als er een weg is waar je overheen kunt fietsen, fiets je er overheen. Johan van der Velde kwam als eerste boven, maar zocht in de afdaling compleet bevroren de warmte van een bestelbus op. Erik Breukink won de etappe en Hampsten pakte het roze. Er gold die dag overigens geen tijdslimiet, wat misschien ook maar beter was.

Het prachtige niets boven op de Gavia.

De Passo di Gavia werd voor het eerst in 1960 opgenomen in het Giro-parkoers. Destijds waren de laatste kilometers nog onverhard. Charly Gaul was toen als eerste boven. Nadien duurde het 28 jaar voordat de Giro de Gavia weer aandeed. De laatste jaren bezoekt de Giro de Gavia een stuk frequenter. Deze eeuw al 5 keer. De laatste keer was in 2014, in een etappe die werd gewonnen werd door Nairo Quintana. Quintana legde hier ook de basis voor de eindzege dat jaar.

De Passo di Gavia is 16,5 kilometer lang. Na een iets vlakker begin blijft het percentage continu rond de 8% schommelen. Soms iets hoger, soms iets lager, met een maximum van 16%. Met 2621 meter hoogte zou de Gavia afgelopen jaar de Cima Coppi, het dak van de Giro zijn. Zou inderdaad, want de weergoden besloten anders. Het zorgde voor een onthoofde koninginnenrit, al maakte aanwezigheid de Mortirolo dat het nog steeds geen kinderachtig ritje werd. Giulo Ciccone won de rit, Nibali wipte over Roglic in het algemeen klassement en rozetruidrager Carapaz hield stand. Zou de Giro vorig anders zijn geëindigd mochten er geen onoverkomelijke sneeuwmuren op de Gavia hebben gestaan?

Het is een vraag voor de eeuwigheid.

De cijfers

Ligging: Brescia – Lombardije

Top: 2621 m

Lengte: 16.5 km

Hoogteverschil: 1320 m

Stijgingspercentage: 8.0%

Steilste passage: 16%

In de zomer is het er relatief goed toeven.

Beeld: Unsplash / Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Drama vermeden: Mathieu van der Poel botste met fotograaf tijdens wedstrijd

Een veiligheidszone tussen het parkoers en het publiek moest er voor zorgen dat er...

Vader Adrie: ‘Die sprint van Mathieu gaan we het maar niet over hebben… We weten allemaal dat hij een killer is’

In gesprek met WielerFlits vertelde Adrie na afloop over de wereldtitel in het veld....

Wout van Aert na WK cross: ‘Ik heb het eerste halfuur enorm afgezien om het wiel van Mathieu te houden’

Na afloop deed Van Aert zijn verhaal over het WK veldrijden bij Sporza. "Ik...

Van der Poel heeft mooie woorden over voor Van Aert: ‘We pushen elkaar al tien jaar naar een hoger niveau’

Waar iedereen een move verwachtte bij de balkjes wachtte Mathieu van der Poel uiteindelijk...

Meer zoals dit

Column | Ik deed mee aan een veldrit en voelde me een vierderangs, bejaarde Van der Poel in superslowmotion

Onze redacteur heeft een zware maandag en dat komt omdat hij gisteren meedeed aan een veldrit. Puur om te ervaren hoe zwaar dat is. Na een paar honderd meter lag hij al languit in de blubber: 'Ik rij hier rond als een vierderangs, bejaarde Van der Poel in superslowmotion'.

Red Bull en BORA op zoek naar klimtalent via Zwift en Strava-segmenten

Red Bull en BORA-hansgrohe hebben een amitieus wielerscoutingsprogramma op poten gezet onder de naam...

14 Herkenbare zaken voor mensen die wel eens (of heel vaak..) Zwiften

Het is niet heel erg lekker weer om buiten te fietsen de afgelopen tijd (als het niet regent en/of heel hard waait, is het wel heel erg koud), dus Zwift is een fantastisch alternatief. Ben je weleens in Watopia te vinden, dan komen deze dingen je waarschijnlijk maar al te bekend voor...