HomeNieuwsMogelijk dit jaar toch NK Wielrennen op VAM-Berg

Mogelijk dit jaar toch NK Wielrennen op VAM-Berg

De KNWU onderzoekt de mogelijkheden om voor 1 september te organiseren. Het plan is om de wedstrijd over een geheel afgezet parkoers van iets meer dan 7 kilometer rondom de VAM-berg plaats te laten vinden. De insteek is om dit als een pilot uit te voeren, ook voor andere wedstrijden en evenementen later dit jaar.

In verband met de coronacrisis mogen er in Nederland tot 1 september geen grote publieksevenementen plaatsvinden. Daaronder vallen ook wielerwedstrijden, waardoor het voor de KNWU niet mogelijk is om voor die tijd een NK op de weg te organiseren. Omdat de kalender dit najaar eigenlijk helemaal vol zit, werd besloten om dit jaar geen nationale titelstrijd te organiseren. Wellicht heeft de KNWU daar nu een oplossing voor gevonden. Het idee is om de wedstrijd op een kleine ronde van 7,3 kilometer rondom de VAM-berg bij het Drentse Wijster te laten plaatsvinden. Dit parkoers wordt volledig afgezet met hekken, zodat er als het ware een evenemententerrein ontstaat, waarin de coronamaatrdegelen makkelijker gehandhaafd kunnen worden. De KNWU wil de wedstrijd, met beperkt publiek, uitvoeren als test voor andere organisatoren later dit jaar.

Gedegen plan

“Het begint met een gedegen plan, met verschillende mogelijkheden en scenario's”, legt KNWU-directeur Thorwald Veneberg uit in een persconferentie op de website van DvhN. “Dat plan moet goed aansluiten bij het landelijke beleid om een pilot te testen, zodat er een testomgeving is. Dat kan zijn op een afgesloten parkoers in de buitenlucht met een beperkt aantal toeschouwers. Als dat net iets is dat ze willen testen, kan dat mooi samenvallen.”

“Of een enorme lobby helpt? Nee, het is een goed en gedegen plan, dat moet dan precies passen in hetgeen wat men graag voor 1 september getest ziet in Nederland. Zodat we na 1 september goed en verantwoord los kunnen gaan. We hebben geen signalen over hoe dat dan valt, maar we krijgen wel signalen dat het wel eens kan vallen binnen hetgeen we willen testen in Nederland.”

‘Voor 1 september’

“Een datum is nog niet bekend”, vervolgt Veneberg. “Maar het gaat er wel om dat het voor 1 september zou kunnen.” Hij benadrukt daarbij dat de kalender na 1 september erg vol zit en dat dat één van de redenen was om geen NK te organiseren dit jaar. “Op deze manier zou een NK wel mogelijk zijn. Er zit nog geen datum aan vast, ook omdat het in overleg moet met de veiligheidsregio. Zij moeten uiteindelijk akkoord geven en zien zitten. Vandaar dat we geen datum hebben. Een ander mogelijkheid dient zich toe wanneer er internationale wedstrijden uit de kalender vallen, maar dat zal dan na 1 september zijn.”

Volgens Veneberg heeft de KNWU vanuit wielerploegen het verzoek gekregen om toch te proberen een NK te organiseren. “Met name de wat minder grote teams zijn afhankelijk van kleinere sponsoren, die zitten wel echt om exposure te springen. Alle exposure is welkom en kan ze helpen naar een overbrugging naar de volgende jaren”, legt Veneberg uit. “Een NK betekent ook een TV-uitzending en dat is erg belangrijk voor die sponsoren. Het zou een duwtje in de goede richting kunnen zijn.” Ook voor de sporters is het belangrijk dat er een NK komt. “Hoe meer wedstrijden ze kunnen rijden, hoe beter.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...

Visma | Lease a Bike staat stil bij situatie Van Aert: ‘Een diepe buiging voor onze Wout!’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Meer zoals dit

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...

Thijs Zonneveld over Van Aert: ‘Ook van veel Nederlanders gehoord dat ze het Van Aert gunden, ik vind het zo verdrietig voor hem’

De kopman van Team Visma | Lease a Bike brak meerdere ribben, zijn sleutelbeen...