HomeNieuwsMogelijk dit jaar toch NK Wielrennen op VAM-Berg

Mogelijk dit jaar toch NK Wielrennen op VAM-Berg

De KNWU onderzoekt de mogelijkheden om voor 1 september te organiseren. Het plan is om de wedstrijd over een geheel afgezet parkoers van iets meer dan 7 kilometer rondom de VAM-berg plaats te laten vinden. De insteek is om dit als een pilot uit te voeren, ook voor andere wedstrijden en evenementen later dit jaar.

In verband met de coronacrisis mogen er in Nederland tot 1 september geen grote publieksevenementen plaatsvinden. Daaronder vallen ook wielerwedstrijden, waardoor het voor de KNWU niet mogelijk is om voor die tijd een NK op de weg te organiseren. Omdat de kalender dit najaar eigenlijk helemaal vol zit, werd besloten om dit jaar geen nationale titelstrijd te organiseren. Wellicht heeft de KNWU daar nu een oplossing voor gevonden. Het idee is om de wedstrijd op een kleine ronde van 7,3 kilometer rondom de VAM-berg bij het Drentse Wijster te laten plaatsvinden. Dit parkoers wordt volledig afgezet met hekken, zodat er als het ware een evenemententerrein ontstaat, waarin de coronamaatrdegelen makkelijker gehandhaafd kunnen worden. De KNWU wil de wedstrijd, met beperkt publiek, uitvoeren als test voor andere organisatoren later dit jaar.

Gedegen plan

“Het begint met een gedegen plan, met verschillende mogelijkheden en scenario's”, legt KNWU-directeur Thorwald Veneberg uit in een persconferentie op de website van DvhN. “Dat plan moet goed aansluiten bij het landelijke beleid om een pilot te testen, zodat er een testomgeving is. Dat kan zijn op een afgesloten parkoers in de buitenlucht met een beperkt aantal toeschouwers. Als dat net iets is dat ze willen testen, kan dat mooi samenvallen.”

“Of een enorme lobby helpt? Nee, het is een goed en gedegen plan, dat moet dan precies passen in hetgeen wat men graag voor 1 september getest ziet in Nederland. Zodat we na 1 september goed en verantwoord los kunnen gaan. We hebben geen signalen over hoe dat dan valt, maar we krijgen wel signalen dat het wel eens kan vallen binnen hetgeen we willen testen in Nederland.”

‘Voor 1 september’

“Een datum is nog niet bekend”, vervolgt Veneberg. “Maar het gaat er wel om dat het voor 1 september zou kunnen.” Hij benadrukt daarbij dat de kalender na 1 september erg vol zit en dat dat één van de redenen was om geen NK te organiseren dit jaar. “Op deze manier zou een NK wel mogelijk zijn. Er zit nog geen datum aan vast, ook omdat het in overleg moet met de veiligheidsregio. Zij moeten uiteindelijk akkoord geven en zien zitten. Vandaar dat we geen datum hebben. Een ander mogelijkheid dient zich toe wanneer er internationale wedstrijden uit de kalender vallen, maar dat zal dan na 1 september zijn.”

Volgens Veneberg heeft de KNWU vanuit wielerploegen het verzoek gekregen om toch te proberen een NK te organiseren. “Met name de wat minder grote teams zijn afhankelijk van kleinere sponsoren, die zitten wel echt om exposure te springen. Alle exposure is welkom en kan ze helpen naar een overbrugging naar de volgende jaren”, legt Veneberg uit. “Een NK betekent ook een TV-uitzending en dat is erg belangrijk voor die sponsoren. Het zou een duwtje in de goede richting kunnen zijn.” Ook voor de sporters is het belangrijk dat er een NK komt. “Hoe meer wedstrijden ze kunnen rijden, hoe beter.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Tour | Waaiers, bruggen en popsterren: dit kun je verwachten van de drie ritten in Denemarken

Voor onze Tourspecial stuurden we verslaggever Bram de Vrind naar Denemarken om het parkoers...

Thomas Dekker fileert Team DSM: ‘Het blijft een kleuterschool’

In de podcast Live Slow, Ride Fast veegt de analist de vloer aan met de...

Meer zoals dit

Thomas Dekker fileert Team DSM: ‘Het blijft een kleuterschool’

In de podcast Live Slow, Ride Fast veegt de analist de vloer aan met de...

Annemiek van Vleuten stopt ermee na 2023

Het is bekend dat de Nederlandse er niet zo van hield dat er gespeculeerd...

Armstrong was weer Ullrichs reddende engel: ‘Hij lag vastgebonden aan een bed, niet van deze wereld’

Eind september 2021 deelden we op onze website nog Instagram-foto's van een lachende Armstrong en...