Veldrijders moeten startgeld inleveren om sport te redden: 'Rekenen op medewerking'

Afgelopen weken is er bij de Belgische wielerbond druk vergaderd over het komende veldritseizoen. Er werd gepraat over het aantal toeschouwers, maar er is met de renners overlegd over het inleveren van startgelden. Er is vanuit de renners bereidheid om daar in mee te gaan, maar men is nog niet tot een akkoord gekomen.

Veldrijders moeten startgeld inleveren om sport te redden: 'Rekenen op medewerking'

Het Nieuwsblad meldt dat Toon Aerts, Ellen Van Loy, Sanne Cant en (namens Wout van Aert) ploegleider Jan Boven om tafel zijn gegaan met organisatoren en de wielerbond. “In eerste instantie om te babbelen over hoe de cross straks georganiseerd zal worden”, vertelt Jos Smets, algemeen directeur van de KBWB daarover. Men rekent erop dat er vanaf september maximaal 800 toeschouwers naar de cross mogen komen. Daarvoor zijn al richtlijnen opgesteld, zoals mondmaskers in de materiaalpost. De organisatoren vragen zich wel af of de kosten van die maatregelen wel opwegen tegen de opbrengsten. Oftewel; is het niet beter om wedstrijden zonder publiek te organiseren? "De fans kunnen de wedstrijden zeker volgen op televisie", klinkt het. "Maar of er publiek zal zijn, valt nog af te wachten. We hopen na de Veiligheidsraad van woensdag meer te weten."

Renners moeten startgeld inleveren

Volgens Het Nieuwsblad waren de startgelden van de renners het belangrijkste onderwerp van gesprek. "Ik besef maar al te goed dat onze prijzen moeten zakken, maar ik ben toch een beetje bang dat de organisatoren corona willen misbruiken om ze definitief te doen zakken.", legt Toon Aerts (Telenet Baloise Lions) uit. "Voor een renner als mezelf zal er altijd wel wat startgeld blijven liggen, maar voor renners van een iets minder kaliber wordt het lastig. Voor hen is het startgeld vaak de noodzakelijke onkostenvergoeding. Als die wegvalt… Dan kan je beter een job zoeken."

"Ik heb vorige week ook gevraagd om een vaste prijs af te spreken via koepelcontracten", zegt Aerts, die streeft naar een rechtvaardig systeem. "Transparantie wordt zeer belangrijk. Als iemand zijn startgeld ziet dalen van duizend naar vijfhonderd euro, spreekt het voor zich dat wie vorig jaar achtduizend euro ontving nu terugvalt naar vierduizend euro. We moeten allemaal dezelfde inspanning leveren."

Nieuws
  • Cor Vos