Maatregelen UCI voor koersen in coronatijd: veel testen, mondkapjes en afstand houden

De UCI heeft onlangs een document met maatregelen voor koersen in coronatijd opgesteld. Daarin staan de verplichte maatregelen en aanbevelingen die de internationale wielerbond doet om koersen in coronatijd op de best mogelijke manier plaats te laten vinden.

Maatregelen UCI voor koersen in coronatijd: veel testen, mondkapjes en afstand houden

In het document, dat 13 pagina's telt, wordt onderscheid gemaakt in maatregelen in de voorbereiding, voor, tijdens en na de wedstrijd. We zetten de belangrijkste en meest opvallende maatregelen op een rij:

Maatregelen in de voorbereiding op de wedstrijd

Organisatoren moeten ten eerste een COVID-19 coördinator benoemen. Deze persoon moet een specialist zijn op het gebied van infectieziekten en op de hoogte zijn van de richtlijnen van nationale autoriteiten en is volgens de UCI de schakel tussen organisatie en autoriteiten. Diegene is ook adviseur voor de uitvoering van preventieve maatregelen.

Ook moeten alle teams in hun eigen 'bubbel' blijven. Dus op een eigen verdieping of in een eigen vleugel in het hotel waar de teams verblijven. Voor elk team moet er een 'isolatiekamer' zijn voor wanneer iemand symptomen vertoont en nog niet door een dokter is doorverwezen. Daarnaast wordt van teams verwacht dat ze procedures voor preventie hebben geïmplementeerd. Te denken valt aan het schoonmaken en desinfecteren van uitrusting en oppervlakken.

Maatregelen voor de wedstrijd

Voordat de staf van een team afreist moet iedereen gecontroleerd worden. Wanneer bij een renner door middel van een serologische (immuniteit) test antistoffen worden aangetroffen, krijgt hij of zij een certificaat waarmee de rest van het seizoen, zonder COVID-19 controle, gekoerst mag worden. Bij afwezigheid van zo'n test moet een renner in de vijf dagen voor een wedstrijd dagelijks een vragenlijst invullen.

Wanneer alle controles negatief zijn, zijn renners bevoegd om deel te nemen aan een wedstrijd en mogen ze de 'teambubbel' betreden. Alle teamleden die negatief zijn, mogen toetreden tot de 'pelotonbubbel'. Verschillende categorieën personeel krijgen binnen de officiële zones hun eigen looproutes. Daarnaast moeten de fysieke afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijven. Lukt dat niet, dan moet men mondkapjes dragen. Kleedkamers en andere gemeenschappelijke ruimtes zijn verboden terrein. Verder moeten toeschouwers afstand houden van renners

Maatregelen tijdens de wedstrijd

De ochtend voor de wedstrijd dient iedereen een vragenlijst in te vullen, om te kijken of men geen klachten heeft. Het tekenen van de startlijst voor de wedstrijd en eetzones tijdens de moeten worden aangepast zodat afstand houden mogelijk is. Voor etappewedstrijd geldt dat renners dagelijks een gezondheidstest moeten afleggen en elke dag een vragenlijst moeten invullen. Tijdens wedstrijden die meer dan 10 etappes kennen, moet er worden getest op rustdagen. De organisatie is verantwoordelijk voor de uitvoering van die testen.

Na afloop van de wedstrijd

Tot slot zijn er de nodige maatregelen na afloop van de wedstrijd. Er mogen niet teveel renners tegelijk op het podium komen, renners moeten mondkapjes dragen en de podiumplaatsen moeten anderhalf meter uit elkaar staan. Medailles worden niet meer uitgereikt, maar renners pakken deze zelf aan, nadat ze hun handen hebben gereinigd. Daarnaast wordt het aantal fotografen en toeschouwers beperkt.

Nieuws
  • Cor Vos