'Giro trekt in 2021 naar de Colle Fauniera'

De Giro d'Italia keert volgend jaar misschien terug naar de roemruchte Colle della Fauniera, waar Marco Pantani in 1999 indruk maakte. Het is de lokale autoriteiten er volgens La Stampa alles aan gelegen om de Giro naar de streek te trekken.

'Giro trekt in 2021 naar de Colle Fauniera'

In 1999 deed de Giro voor het eerst en voor het laatst de Fauniera aan, in een etappe die werd gewonnen door Paolo Savoldelli. Het was echter Marco Pantani die indruk maakte op de klim. Hij vloog omhoog en reed Laurent Jalabert zo uit het roze. Pantani won die Giro echter niet, want op de voorlaatste dag werd hij uit koers geknikkerd.

De gemeente Castelmango, waar de Fauniera onder valt, heeft inmiddels meer dan drie miljoen euro uitgegeven om de klim op te kalefateren voor de Giro. Ruim 20 jaar geleden werd de klim al geasfalteerd voor het roze circus, maar inmiddels is het wegdek opgeknapt. Er werd daarbij gekeken naar 16 'kritische punten', bruggen en stenen muren.

Chris Froome werd afgelopen week al gespot op de Fauniera, in het gezelschap van enkele ploeggenoten. Een tijdje geleden schreven we dit artikel over de Fauniera, en waarom de klim op je bucketlist moet staan.