Meerderheid inwoners Tokio ziet Spelen niet zitten

Het is nog altijd maar de vraag of het wel haalbaar is om de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar te organiseren. Een kleine meerderheid van de inwoners van de stad heeft in een enquête laten weten het niet te zien zitten.
Meerderheid inwoners Tokio ziet Spelen niet zitten

Volgens het onderzoek is 51,7% van de inwoners van Tokio tegen de Spelen in hun stad. 27,7% is zelfs voor een volledige schrapping en 24 wil dat de Spelen verder worden uitgesteld. Dat meldt Het Nieuwsblad. Daarentegen is 46,3 van de ondervraagden vóór de Spelen in 2021, maar dan liefst wel in afgeslankte vorm.

Volgens de Belgische krant beweren Japan en IOC dat de Spelen opnieuw uitstellen geen optie is. Mocht de situatie onvoldoende onder controle zijn en mocht het niet veilig genoeg zijn, dan zouden de Spelen voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet doorgaan.

Twijfels

Er zijn nog serieuze twijfels over het door kunnen gaan van de Spelen. Twee Japanse economen stelden dat de Spelen het beste niet door kunnen gaan wanneer er geen vaccin is en er is nog helemaal geen zekerheid of dat vaccin er tegen de zomer al is. Daarnaast wordt er ook getwijfeld aan de financiën. De Spelen zijn voor 60 procent afhankelijk van sponsoren en het is de vraag of die sponsoren ook volgend jaar willen bijdragen. Tot slot meldt Het Nieuwsblad dat de Spelen ook een politieke aangelegenheid zijn. Volgende week zijn er gouverneursverkiezingen en één van de kandidaten, Taro Yamamoto, is tegen de Spelen. Mocht hij winnen, dan zal hij pleiten voor het schrappen van de Spelen.

Laatste nieuws