HomeRetroVIDEO | 10 jaar geleden startte de Tour in Rotterdam

VIDEO | 10 jaar geleden startte de Tour in Rotterdam

Vandaag precies 10 jaar geleden startte de Tour de France met een proloog in Rotterdam. Met Fabian Cancellara, Tony Martin en David Millar kreeg de openingstijdrit een podium om duimen en vingers bij af te likken.

Het parkoers ging natuurlijk over de Erasmusbrug, maar voerde ook over de Boompjes en de Posthumalaan, wat twee renners vleugels moest geven. Helaas deed Joost Posthuma niet mee en kwam Lars Boom niet verder dan een 31e plek. Fabian Cancellara reed iedereen op een hoopje, alleen Tony Martin kon een beetje in de buurt blijven. Van de klassementsrenners deden Lance Armstrong en de later geschrapte Alberto Contador de beste zaken. Ze eindigden op de vierde en vijfde plaats. Niki Terpstra, toen nog rijdend voor Milram, was de beste Nederlander op plek 15.

Opvallend: Andy Schleck reed een slechte proloog. Hij finishte op 1:09 van Cancellara en verloor al meer dan een halve minuut op Contador. Uiteindelijk zou Schleck de Tour wel winnen, ondanks die matige tijdrit en ondanks kettingproblemen (komen we later deze maand op terug) in de Pyreneeën. Alberto Contador stond in het geel in Parijs, maar in 2012 werd die zege hem afgenomen. Er werd clenbuterol in zijn bloed gevonden immers.

Overigens was de openingstijdrit iets te lang om proloog genoemd te worden, maar dat deerde de organisatie niet. Terugkijkend in de uitslag is de snelheid van Fabian Cancellara, de Zwitser reed liefst 53,4 kilometer per uur gemiddeld.

Samenvatting van de proloog

Eddy Merckx mocht natuurlijk niet ontbreken!

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Specialized komt met drie nieuwe helmen: Evade 3, Prevail 3 en TT5

De Evade en Prevail zijn niet alleen onder beroepsrenners populair, ook in het amateurpeloton...

Video | Niet over het hoofd te zien: EF Education-zuurstokken op zuurstoktijdritfietsen

Bij EF Education-EasyPost mogen ze graag een beetje shockeren. De 'hipsterploeg' deed dat in...

Tour de France | Hoeveel verdien je met een etappezege, de eindzege en alle andere klassementen?

Gele trui Hoewel Tadej Pogacar, Primoz Roglic en Jonas Vingegaard het voor het geld niet...

Dit zijn de 10 Nederlanders die in de Tour de France starten (en wat wij van ze verwachten)

Na een Giro vol Nederlands succes en met ook heel veel Nederlanders aan de...

Meer zoals dit

Bindende terugkijktip na aankondiging afscheid: Tom Dumoulin z’n magistrale zege op Cumbre del Sol in de de Vuelta van 2015

Tom stopt, maar Cumbre del Sol blijft altijd! Onze redacteur over wat hem betreft de mooiste zege van Dumoulin, waarmee je iedere niet-wielerliefhebber wielerfan maakt. Over tenor Tom en winnen van een hobo en een fluit. Bedankt voor deze, en al die andere schitterende momenten, Tom!

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...