HomeNieuwsTom Dumoulin: alles op de Tour. Geen NK en WK tijdrijden

Tom Dumoulin: alles op de Tour. Geen NK en WK tijdrijden

Het is dit jaar uitgesloten dat Tom Dumoulin het WK tijdrijden, dat op de slotdag van de Tour de France gaat rijden. Zelfs wanneer hij niet in staat is om de Tour te winnen, is eerder afstappen geen optie. "Ik rij hem uit, ook al heb ik slechte benen en doe ik niet mee voor het klassement."

De individuele tijdrit op het WK valt dit jaar samen met de slotdag van de Tour, waardoor renners als Tom Dumoulin en Primoz Roglic, maar ook Chris Froome en Geraint Thomas gedwongen worden te kiezen tussen de Tour en het WK. Dumoulin kiest voor de Tour, maar kan zich niet voorstellen dat het zo blijft.

“Ik vind het een hele rare move dat ze de tijdrit van de woensdag naar de zondag verplaatsten”, zegt Dumoulin tegen de NOS. “Volgens mij had niemand daar problemen mee. Het lijkt mij heel makkelijk om juist in deze extreme corona-omstandigheden de tijdrit terug naar de woensdag te verplaatsen. Maar tot nu toe houdt de UCI vast aan de zondag. Bizar, dat kan toch helemaal niet?”

Dumoulin is wel realistisch. Mocht de tijdrit onverhoopt toch naar de woensdag na de Tour worden verplaatst, dan is de kans dat hij een goede uitslag rijdt klein. “Hopelijk doe ik mee voor het klassement in de Tour. Maar dan kom ik wel helemaal afgedraaid op zondag in Parijs aan. Dan zal ik de tijdrit op het WK met vermoeide benen moeten rijden. Een aantal concurrenten gaat dat anders aanpakken, want die rijden geen klassement in de Tour.”

De Limburger vertelt voorts dat hij van plan is om de hele Tour uit te rijden, ook al doet hij niet mee voor het klassement. “De ploeg gaat hopelijk met één van de drie wel meedoen voor het klassement en dan ben ik ook heel waardevol. Zelfs met mindere benen.”

Geen NK

Ook het NK past niet in zijn planning richting La Grande Boucle, vertelt de 29-jarige renner. “Ik heb al een heel druk programma, met hoogtestages, meteen wedstrijden en nog een hoogtestage”, legt hij uit aan de collega's van de NOS. “Het is dan niet mogelijk om terug te komen voor het NK. Ik blijf in Frankrijk tussen de Dauphiné en de Tour de France.”

Planche des Belles Filles

Op de voorlaatste dag van de Tour staat een tijdrit naar Planche des Belles Filles op het programma. Iets waar Dumoulin naar uitkijkt. Eerst 30 kilometer 'Frans vlak', zoals hij het zelf omschrijft en daarna 7 kilometer omhoog knallen. Dumoulin maakt de vergelijking met het WK in Bergen van 2017, waar hij met overmacht won. “De tijdrit naar Planche des Belles Filles is een tijdrit die mij supergoed moet liggen. Daar kijk ik wel heel erg naar uit”, zegt hij. Woensdag vertrekt Jumbo-Visma op hoogtestage naar het Franse Tignes en onderweg daarheen maken ze een stop om de tijdrit te verkennen.

Beeld: Bram Berkien – Jumbo Visma

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Dit zijn de 10 Nederlanders die in de Tour de France starten (en wat wij van ze verwachten)

Na een Giro vol Nederlands succes en met ook heel veel Nederlanders aan de...

Pogacar deelt heerlijke foto’s van kleine Pogi op heel grote racefiets

Tadej Pogacar staat aan de vooravond van z'n derde Tour de France. De indrukwekkende...

Tour | Let op: favorieten starten al vroeg aan tijdrit (hier lees je de tijden)

Vanmiddag is het dan zover: de mooiste dag van het jaar voor alle wielerfans,...

Tour | Laagvliegen! Alles wat je moet weten over etappe 1: Kopenhagen-Kopenhagen

Parkoers Bij de presentatie van het Tour de France-parkoers in Parijs sprak Kasper Asgreen glasheldere...

Meer zoals dit

Interessante Tour-weetjes! Aantal debutanten, nationaliteiten en renners die al eens wonnen in de Tour

Debutanten Tour de France 40 renners maken hun debuut komende Tour de France. Daaronder een...

Stefan Küng spreekt zich uit: ‘Ik hoop dat Bahrain vervolgd wordt of dat de politie zich verontschuldigt’

Eerder deze week kwam het bericht naar buiten dat de politie in de week...

Mathieu van der Poel blikt vooruit: ‘Ik zit liever in een ontsnapping dan in een peloton’

De Tour de France begint morgen met een tijdrit door Kopenhagen. Van der Poel...