HomeNieuwsBREAKING | Chris Froome vertrekt na seizoen bij INEOS

BREAKING | Chris Froome vertrekt na seizoen bij INEOS

Chris Froome is na dit seizoen geen renner van Team INEOS meer. De ploeg maakt bekend het contract met succesvolste ronderenner van het moment niet te verlengen. Het team maakt het nieuws nu al bekend om speculaties te voorkomen en om de focus op het seizoen te houden.

De geruchten dat de wegen renner en ploeg gingen scheiden, gingen al langer. Zo werd een tussentijdse transfer naar Israel Start-Up Nation als een mogelijkheid genoemd. Om speculaties te voorkomen en rust te creëren komt INEOS met de verklaring dat Froome zijn contract niet vernieuwd wordt.

“Chris zijn huidige contract loopt af in december en we hebben besloten om het niet te verlengen”, vertelt teammanager Dave Brailsford. “We doen deze aankondiging eerder dan normaal, om een einde te maken aan alle speculaties en het team de rust te geven om zich te concentreren op het komende seizoen.”

“Chris is vanaf de start bij ons geweest”, vervolgt hij. “Hij is een geweldige kampioen en we hebben de afgelopen jaren veel gedenkwaardige momenten gedeeld, maar ik geloof echt dat dit de juiste beslissing is voor het team en voor Chris. Gezien zijn palmares wil hij begrijpelijkerwijs de enige leider in een team zijn, iets wat wij hem niet kunnen garanderen. De stap naar een ander team kan hem die zekerheid wel geven. Tegelijkertijd geeft het ook andere renners in ons team de kans om een leidersrol te krijgen, iets dat zij ook verdiend hebben en waar ze naar op zoek zijn.”

Froome heeft er zelf ook iets over te zeggen: “Het is een fenomenaal decennium geweest met het team, we hebben samen zoveel bereikt en ik zal de herinneringen altijd koesteren. Ik kijk uit naar spannende nieuwe uitdagingen terwijl ik naar de volgende fase van mijn carrière ga. Maar ondertussen ligt mijn focus op het winnen van een vijfde Tour de France met Team INEOS.”

Zeven grote rondes

Froome werd in 2007 prof en werd in 2010 ingelijfd door het toenmalige Team Sky. In 2010 werd hij nog uit de Giro gezet nadat hij zich op de beklimming van de Mortirolo had vastgehouden aan een auto. In 2011 kwam zijn grote doorbraak als ronderenner. Hij werd tweede in de Vuelta, op slechts 13 seconden van Juan José Cobo. Vorig jaar werd Cobo zijn titel ontnomen, waardoor Froome officieel winnaar van de Vuelta van 2011 is.

In 2012 reed Froome de Tour in dienst van Bradley Wiggins, maar niets zien bergop vaak sterker te zijn dan zijn kopman. In de Tour van 2013 domineerde hij, met drie etappezeges. In 2014 moest hij na enkele valpartijen opgeven. Hij kwam sterk terug, door in zowel 2015, 2016 als 2017 de Tour weer te winnen. In 2016 kwam Froome ten val op de Mont Ventoux. Er stond geen reservefiets voor hem klaar, waardoor hij een tijdje rennend omhoog ging. De beelden staan nog altijd helder op een ieders netvlies. In 2017 voegde Froome een tweede Vuelta toe aan zijn palmares en in 2018 won hij voor het eerst de Giro, door op de Mortirolo bij Dumoulin en co. weg te rijden. In de Tour dat jaar waren ploegmaat Geraint Thomas en Tom Dumoulin sterker.

Vorig jaar kende Froome een ontzettend pechjaar. Hij ging bij het verkennen van een tijdrit in de Dauphiné hard onderuit en moest maandenlang revalideren.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...

Visma | Lease a Bike staat stil bij situatie Van Aert: ‘Een diepe buiging voor onze Wout!’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...

Meer zoals dit

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...

Thijs Zonneveld over Van Aert: ‘Ook van veel Nederlanders gehoord dat ze het Van Aert gunden, ik vind het zo verdrietig voor hem’

De kopman van Team Visma | Lease a Bike brak meerdere ribben, zijn sleutelbeen...