Commentaarduo Wuyts en De Cauwer niet naar Tour: 'Uitzonderlijke tijden, uitzonderlijke maatregelen'

Voor het eerst in jaren trekt het VRT-commentaarduo Michel Wuyts en José De Cauwer niet naar Frankrijk voor de Tour de France. Dit in verband met het coronavirus. Liefhebbers van het duo hoeven zich geen zorgen te maken, wat ze verzorgen het commentaar wel, maar dan vanuit de studio in Brussel.

Commentaarduo Wuyts en De Cauwer niet naar Tour: 'Uitzonderlijke tijden, uitzonderlijke maatregelen'

Dat het een vreemd jaar is, is een understatement. Maar een Tour de France zonder het duo Wuyts en De Cauwer zou helemaal vreemd aanvoelen. De VRT durft het echter niet aan om de commentatoren naar Frankrijk te sturen. "Er is nog zoveel onduidelijk omtrent de organisatie van deze Tour en de evolutie van het coronavirus, dat we besloten hebben het zekere voor het onzekere te nemen”, legt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem uit aan Het Nieuwsblad. "Aangezien zowel Michel als José tot een risicogroep behoort, sturen we hen niet naar een evenement waar ontzettend veel volk samenkomt." Volgens Van Goethem zijn het uitzonderlijke tijden, die om uitzonderlijke maatregelen vragen en heeft het niets te maken met besparingen bij de VRT.

Wuyts is 63 en De Cauwer is 70 jaar oud. De Cauwer heeft begrip voor de beslissing, maar vindt het wel jammer. "Ik heb het meegemaakt tijdens Parijs-Nice", vertelt hij. "Er zijn handgels bij het binnengaan van de vrachtwagen met de commentaarcabines, maar daarna schuifelt iedereen langs elkaar heen in een smal gangetje. Veilig is anders."

De Cauwer vertelt dat hij in Frankrijk de aankomst ook op een tv-scherm bekijkt en dat dat in Brussel net zo goed kan, maar het is wel anders volgens hem. "Op weg naar de meet leg je de weg af die renners zullen rijden. In functie van het parcours weet ik dan al min of meer welke renners in de finale zullen zitten. Dat is ervaring en een goede basis voor je commentaar. Ook de verhalen, weetjes en geruchten die je ter plekke links en rechts opvangt, kruiden je verslag. Dat dreigt nu weg te vallen."

Overigens stuurt de VRT wel reporters ter plaatse naar Frankrijk, maar wie dat worden weet men momenteel nog niet.

Nieuws
  • Cor Vos