Van Aert beter en lichter dan ooit: 'Hij zal in bepaalde bergritten iedereen verbazen'

Wout van Aert baarde opzien door in de Strade Bianche stand te houden tegen klimmers als Maximilan Schachmann en Jakob Fuglsang. Sterker nog, ze zagen hem pas na de finish weer terug. Mathieu Heijboer, performance-manager bij Jumbo-Visma vertelt in Het Nieuwsblad dat Van Aert op hoogtestage al veel indruk maakte.

Van Aert beter en lichter dan ooit: 'Hij zal in bepaalde bergritten iedereen verbazen'
  • Afbeelding van Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma
  • Afbeelding van Wout van Aert Wout van Aert

"Ik begrijp de verbazing", vertelt Heijboer in de Belgische krant. "Wij waren eerst ook verbaasd toen we hem probleemloos zagen volgen tijdens de duurtrainingen over flink wat cols. Want het was allesbehalve een gewone groep met wie hij trainde op onze hoogtestage in Tignes."

Van Aert trainde met klimmers als Sepp Kuss, George Bennet, Robert Gesink en de kopmannen Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin en Primoz Roglic. Van dit genoemde zestal zijn er vijf al eens bij de beste tien in een grote ronde gefinisht. Van Aert, 1.87 lang, heeft niet de bouw van een klimmer. Hij is een klassiekerspecialist. Toch ging hij vlotjes mee met de klimmers. Hoeveel hij weegt wil Van Aert niet vertellen. "Laat ze maar denken dat ik 80 kilo weeg", zegt hij.

Volgens Heijboer staat Van Aert zo scherp als een mes. "We hadden in Tignes een kok mee die elke dag op maat van de renners kookte. Afvallen was niet de bedoeling, maar eerder een gevolg van het specifieke voedings- en trainingsprogramma. Laten we stellen dat hij nu op zijn allerbeste niveau zit, ook qua scherpheid", klinkt het. Van Aert gaat in eerste instantie mee als sprinter en om te helpen in de vlakke ritten, maar men verwacht in de bergen ook het nodige van de Belg.

'Volwaardig lid van klimploeg'

"Ik geef het je op een blaadje: in bepaalde bergritten zal hij iedereen verbazen door zeer lang mee te gaan", voorspelt Heijboer. "Toen we op stage tijdens de testen bergop zijn trainingswaarden vergeleken met die van Roglic of Gesink, schrokken we vaak van hoe goed hij was. Wout was gewoon een volwaardig lid van de klimploeg. Meer zelfs. Op de Cormet d’Areches bestond de laatste drie kilometer uit onverharde weg. Op dat stuk – vlot 2.000 meter boven zeeniveau – heeft hij de anderen zelfs pijn gedaan."

'We deden alles om hem te lossen, onmogelijk'

Nieuws
  • Cor Vos