UCI-president Lappartient: 'Optimistisch over doorgaan Tour de France'

Volgens UCI-president zorgt de COVID-19 pandemie er niet automatisch voor dat de Tour de France niet doorgaat. Hij verklaarde tegen Cyclingnews dat hij samen met wedstrijdorganisatoren de situatie nauwlettend volgt. "Ik blijf optimistisch dat de Tour doorgaat", klinkt het.
UCI-president Lappartient: 'Optimistisch over doorgaan Tour de France'

Lappartient was afgelopen weekend in Siena, bij de Strade Bianche. "Natuurlijk, er bestaat niet zoiets als nul risico; er zou een groot cluster of een snelle tweede golf in Nice kunnen komen. Ik volg de situatie nauwlettend met wedstrijdorganisatoren en ben, in ieder geval vandaag, positief over het doorgaan van de Tour de France", verklaarde hij in het gesprek.

Lappartient en UCI-commissarissen zagen er in Siena op toe dat de verschillende coronaprotocollen goed werden opgevolgd door de organisatie. "We zijn allemaal blij dat er weer gekoerst kan worden, het voelt als de start van een nieuw leven", stelde hij. "Het eerste deel van het seizoen lijkt alweer zo lang geleden en helaas is de wereld compleet anders nu. Maar ik ben blij om te zien dat het wielrennen, voor zowel heren als dames, weer terug is. Het is belangrijk om te zien dat er in Italië weer gekoerst wordt, omdat Italië behoorlijk geraakt is door het virus. Nu is het hopen dat de drie volgende maanden met wedstrijden door kunnen gaan. Dat is noodzakelijk voor de sport en de economie van onze sport. Ik denk dat het veilig is om te koersen, ik maak me meer zorgen om delen van Europa dan om het risico in het peloton."

Volgens Lappartient kan de huidige situatie ook een voordeel hebben voor het wielrennen. "In de komende maanden zullen er maar een paar belangrijke sportevenementen doorgaan als dingen blijven zoals ze blijven. Dat is een mogelijkheid voor het wielrennen, want de kijkcijfers zullen dan zeker omhoog gaan. Dat kan helpen om nieuwe geldstromen aan te boren", opperde hij. "Ik twijfel er niet aan dat de sport zal blijven bestaan, maar het gaat wel veranderen door een grotere economische crisis. Maar dat kan ons op een goede manier helpen. Je ziet dat veel mensen fietsen gaan gebruiken voor transport, gezondheid en social distancing. De fietseconomie doet het zelfs tijdens de coronacrisis goed, dat brengt misschien mogelijkheden. Want het profwielrennen is hier onderdeel van. We moeten zaken als gravelbikes en nieuwe markten omarmen. Een sterke fietsindustrie is belangrijk voor het profwielrennen."

Laatste nieuws