Grand Départ Kopenhagen wordt uitgesteld naar 2022

De Tour de France start komend jaar niet in Kopenhagen, maar wordt uitgesteld naar 2022. Dat bevestigen zowel de Deense organisatie als Frank Jensen, de burgermeester van de Deense hoofdstad.
Grand Départ Kopenhagen wordt uitgesteld naar 2022

Het coronavirus zorgde voor nogal wat haken en ogen aan het verhaal van de allereerste Tourstart in Denemarken. Het oorspronkelijke plan was om de Tour op 2 juli in Kopenhagen te laten starten, maar omdat de Olympische Spelen van dit jaar zijn uitgesteld naar volgend jaar zou de Olympische wegwedstrijd in dezelfde periode als de Tour de France plaatsvinden. Iets waar de ASO en UCI niet op zaten te wachten.

Daarom wilden beide partijen de Tourstart een week naar voren schuiven, naar 25 juni. Dat botst echter weer met het EK voetbal. Kopenhagen is één van de speelsteden van het voetbaltoernooi en kan de Tourstart niet combineren met voetbalwedstrijden in hetzelfde weekend. De ASO en de Denen zijn nu tot de overeenstemming gekomen dat de Tourstart in Kopenhagen een jaar later plaats gaat vinden.

"Iedereen keek ernaar uit om volgend jaar de Tour te mogen ontvangen. Nu zullen we helaas wat langer moeten wachten, maar ik ben toch blij dat we een akkoord hebben over 2022", stelt Jensen. "Ik wil alle partijen bedanken en vooral minister Simon Kollerup, de ASO en Christian Prudhomme voor hun hulp bij het vinden van een goede oplossing."

Aan het etappeschema wordt waarschijnlijk niet getornd. Dat betekent dat de eerste drie Tourritten van 2022 plaatsvinden in Denemarken. In 2021 gaat de Tour mogelijk van start in Frankrijk, in Bretagne.

Laatste nieuws