Zeeman: 'Wout van Aert is in de Tour 100% knecht'

Wout van Aert won vorig jaar een rit in Albi en maakte afgelopen zaterdag enorm indruk met winst in de Strade Bianche. Toch is de kans groot dat de Belg dit jaar in de Tour niet op herhaling kan gaan. Ploegleider Merijn Zeeman is duidelijk: "We hebben maar één doel: het geel in Parijs."
Zeeman: 'Wout van Aert is in de Tour 100% knecht'

Wout van Aert heeft de kwaliteiten en de vorm om Touretappes te winnen. In theorie is hij zelfs een belangrijke uitdager voor Peter Sagan, wanneer het gaat om de groene trui. Toch moet Van Aert zich schikken in een knechtenrol. Iets waar hij geen probleem mee heeft, vertelt ploegleider Merijn Zeeman in Het Nieuwsblad. "Om ons doel (geel in Parijs) proberen te bereiken, hebben we een team samengesteld van drie kopmannen en vijf dienende renners. Wout hoort bij die vijf. De groene trui is niet ons doel en ook in de massasprints zal Wout zich normaliter niet mengen in de debatten. Hij heeft tijdens de sprintetappes de taak om Tom, Primoz en Steven zonder kleerscheuren en tijdsverlies naar de streep te loodsen."

Geen probleem voor Van Aert

Naast de sprintetappes zijn er ook overgangsritten waar Van Aert zijn kans zou kunnen gaan. Hij heeft immers aangetoond dat terrein goed aan te kunnen. Toch heeft hij ook in die etappes een taak, zijn kopmannen bijstaan namelijk. "Onze renners mogen tijdens overgangsetappes enkel meeglippen in een ontsnapping indien ons dat tactisch een voordeel oplevert in de strijd om het algemene klassement", vertelt Zeeman. "Het persoonlijk succes maakt daar geen deel van uit."

Toch ziet Van Aert dit niet als een probleem, legt de ploegleider uit. "Ik heb hierover al veel gesprekken gevoerd met Wout en hij gaat honderd procent akkoord met deze rol. Dit is voor hem geen keuze van moeten, maar van willen. Hij ziet het helemaal zitten om een belangrijke rol te spelen in onze poging in Parijs de gele trui te pakken en zal daarvoor zijn eigen kansen helemaal opofferen."

Toch zet Zeeman de deur wel op een klein kiertje, in het geval dat de drie kopmannen goed omringd zijn in de finale van een koers. "Stel er dient zich voor Wout een buitenkans aan, waarmee hij ons algemeen belang niet schaadt, dan mag hij het proberen", zegt Zeeman, die nogmaals benadrukt dat dat niet opgenomen is in het plan.

  • Team Jumbo-Visma
  • Wout van Aert

Laatste nieuws