Voorbeschouwing Milaan-Turijn: Topsprinters versus klassiekerspecialisten

Vanmiddag staat de oudste wielerklassieker op het programma: Milaan-Turijn. Vorig jaar finishte de wedstrijd nog bergop, op de Superga, maar dit jaar is het parkoers nagenoeg vlak, waardoor we een mooie strijd tussen de sprinters kunnen verwachten. Er staat dan ook een hoop schoon volk aan de start.

Voorbeschouwing Milaan-Turijn: Topsprinters versus klassiekerspecialisten
  • Peter Sagan Peter Sagan
  • Sam Bennett Sam Bennett
  • Arnaud Démare Arnaud Démare
  • Caleb Ewan Caleb Ewan
  • Wout van Aert Wout van Aert
  • Matteo Moschetti Matteo Moschetti
  • Fernando Gaviria Fernando Gaviria
  • Alexander Kristoff Alexander Kristoff
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

In 2020 tellen alle knikkers. Met alle respect voor Milaan-Turijn natuurlijk, het is de oudste wielerklassieker, maar na een paar koersloze maanden zal de aandacht voor deze wedstrijd groter zijn dan normaal. Omdat de wedstrijd een paar dagen voor Milaan-Sanremo verreden wordt, gaan veel renners deze wedstrijd gebruiken om de vorm te testen of om de puntjes op de i te zetten voor La Primavera (is dat dit jaar eigenlijk wel de juiste bijnaam).

Vorig jaar duelleerden Alejandro Valverde en Michael Woods om de zege. Laatsgenoemde trok aan het laatste eind en Adam Yates maakte het podium compleet. Dat zal dit jaar anders zijn, want de organisatie heeft het parkoers flink op de schop gegooid. Het is nu nagenoeg biljartvlak, waardoor het dus een mooie test is voor Milaan-Sanremo. Dat is ook te zien aan de startlijst, er staan een hoop sprinters aan de start.

Het zal dus ongetwijfeld een strijd tussen de sprinters worden, waarbij het vanuit Nederlands en Belgisch perspectief natuurlijk de vraag is wat Wout van Aert en Mathieu van der Poel uit kunnen richten. Beide renners zijn er de types niet naar om een mogelijke zege te laten liggen. Daarnaast hebben beiden in het verleden al meermaals laten zien massasprints te kunnen winnen. Denk bijvoorbeeld aan de Touretappe naar Albi vorig jaar, waar Van Aert Elia Viviani en Caleb Ewan klop gaf.

De finishstraat loopt lichtjes op, wat in het voordeel kan zijn van de twee alleskunners. Echter, dan moeten ze wel afrekenen met onder meer Caleb Ewan, Sam Bennett, Alexander Kristoff, Fernando Gaviria, Arnaud Démare, Peter Sagan, Nacer Bouhanni en Matteo Moschetti.

Favorieten

Met sterkte blokken als Deceuninck-Quick Step en Lotto-Soudal verwachten we dat het 'gewoon' een sprint wordt. Dit rare seizoen geeft weinig referentiekaders, maar Caleb Ewan en Sam Bennett hebben al indruk gemaakt in massasprints, waarbij we Ewan zijn winst op de Hatta Dam in de UAE Tour nog maar eens willen onderstrepen. Dat is er echt eentje om in de gaten te houden voor Milaan-Sanremo. Fernando Gaviria lijkt dankzij z'n ritwinst in de Ronde van Burgos helemaal hersteld te zijn van het coronavirus. Alexander Kristoff en Arnaud Démare grossierden dit jaar al in dichte ereplaatsen, maar wisten nog niet te winnen. Datzelfde geldt ook voor Peter Sagan. Hij haalde de finish niet in de Strade Bianche, maar het blijft wel Peter Sagan... Nacer Bouhanni en Matteo Moschetti wisten voordat het coronavirus roet in het eten gooide al wel te winnen, maar we zetten ze toch een treetje lager dan de rest, al zijn het beiden wel mannen die kunnen verrassen. Moschetti wist toch tweemaal Pascal Ackermann te kloppen.

**** Caleb Ewan, Sam Bennett

*** Wout van Aert, Fernando Gaviria, Mathieu van der Poel

** Peter Sagan, Alexander Kristoff, Arnaud Démare

* Nacer Bouhanni, Matteo Moschetti

Eurosport 1

Goed nieuws! De finale van Milaan-Turijn is live te volgen op Eurosport 1, vanaf 17:00. De finish wordt zo rond 18:30 verwacht. Dat wordt dus op tijd eten of lekker met het bord op schoot!

Parkoers