HomeAchtergrondVoorbeschouwing Milaan-Turijn: Topsprinters versus klassiekerspecialisten

Voorbeschouwing Milaan-Turijn: Topsprinters versus klassiekerspecialisten

Vanmiddag staat de oudste wielerklassieker op het programma: Milaan-Turijn. Vorig jaar finishte de wedstrijd nog bergop, op de Superga, maar dit jaar is het parkoers nagenoeg vlak, waardoor we een mooie strijd tussen de sprinters kunnen verwachten. Er staat dan ook een hoop schoon volk aan de start.

In 2020 tellen alle knikkers. Met alle respect voor Milaan-Turijn natuurlijk, het is de oudste wielerklassieker, maar na een paar koersloze maanden zal de aandacht voor deze wedstrijd groter zijn dan normaal. Omdat de wedstrijd een paar dagen voor Milaan-Sanremo verreden wordt, gaan veel renners deze wedstrijd gebruiken om de vorm te testen of om de puntjes op de i te zetten voor La Primavera (is dat dit jaar eigenlijk wel de juiste bijnaam).

Vorig jaar duelleerden Alejandro Valverde en Michael Woods om de zege. Laatsgenoemde trok aan het laatste eind en Adam Yates maakte het podium compleet. Dat zal dit jaar anders zijn, want de organisatie heeft het parkoers flink op de schop gegooid. Het is nu nagenoeg biljartvlak, waardoor het dus een mooie test is voor Milaan-Sanremo. Dat is ook te zien aan de startlijst, er staan een hoop sprinters aan de start.

Het zal dus ongetwijfeld een strijd tussen de sprinters worden, waarbij het vanuit Nederlands en Belgisch perspectief natuurlijk de vraag is wat Wout van Aert en Mathieu van der Poel uit kunnen richten. Beide renners zijn er de types niet naar om een mogelijke zege te laten liggen. Daarnaast hebben beiden in het verleden al meermaals laten zien massasprints te kunnen winnen. Denk bijvoorbeeld aan de Touretappe naar Albi vorig jaar, waar Van Aert Elia Viviani en Caleb Ewan klop gaf.

De finishstraat loopt lichtjes op, wat in het voordeel kan zijn van de twee alleskunners. Echter, dan moeten ze wel afrekenen met onder meer Caleb Ewan, Sam Bennett, Alexander Kristoff, Fernando Gaviria, Arnaud Démare, Peter Sagan, Nacer Bouhanni en Matteo Moschetti.

Favorieten

Met sterkte blokken als Deceuninck-Quick Step en Lotto-Soudal verwachten we dat het 'gewoon' een sprint wordt. Dit rare seizoen geeft weinig referentiekaders, maar Caleb Ewan en Sam Bennett hebben al indruk gemaakt in massasprints, waarbij we Ewan zijn winst op de Hatta Dam in de UAE Tour nog maar eens willen onderstrepen. Dat is er echt eentje om in de gaten te houden voor Milaan-Sanremo. Fernando Gaviria lijkt dankzij z'n ritwinst in de Ronde van Burgos helemaal hersteld te zijn van het coronavirus. Alexander Kristoff en Arnaud Démare grossierden dit jaar al in dichte ereplaatsen, maar wisten nog niet te winnen. Datzelfde geldt ook voor Peter Sagan. Hij haalde de finish niet in de Strade Bianche, maar het blijft wel Peter Sagan… Nacer Bouhanni en Matteo Moschetti wisten voordat het coronavirus roet in het eten gooide al wel te winnen, maar we zetten ze toch een treetje lager dan de rest, al zijn het beiden wel mannen die kunnen verrassen. Moschetti wist toch tweemaal Pascal Ackermann te kloppen.

**** Caleb Ewan, Sam Bennett

*** Wout van Aert, Fernando Gaviria, Mathieu van der Poel

** Peter Sagan, Alexander Kristoff, Arnaud Démare

* Nacer Bouhanni, Matteo Moschetti

Eurosport 1

Goed nieuws! De finale van Milaan-Turijn is live te volgen op Eurosport 1, vanaf 17:00. De finish wordt zo rond 18:30 verwacht. Dat wordt dus op tijd eten of lekker met het bord op schoot!

Parkoers

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | De mooiste en meest opvallende beelden uit Denemarken: MVDP rost bal in zee, Viking Uran en meer

De Tourstart in Denemarken zit erop en alhoewel er van de verwachte waaieretappes niks...

Bakelants stelt vragen bij lead-out Van der Poel: ‘Ik denk dat Mathieu te sterk is voor een goede lead-out’

  In de derde etappe kwam Mathieu van der Poel op drie kilometer van de...

Video | Prachtige blijdschap bij vader Groenewegen en Team BikeExchange-Jayco

Dylan Groenewegen pakte gisteren na twee jaar afwezigheid in de Tour de France weer...

Marcel Kittel is al drie jaar gestopt maar showt doodleuk dat hij 2000 watt fietst

Dat is meer dan ooit, maar daar is wel een verklaring voor...

Meer zoals dit

Interview | Richard Plugge: ‘Natuurlijk is Wout van Aert beter dan Mathieu van der Poel’

Micha Jacobs maakte voor onze collega's van Panorama een lijvig interview met Jumbo-Visma-directeur Richard...

Tour | Fabio Jakobsen dankt 85-jarige wonderdokter Cor: ‘Hij kreeg mijn spieren weer aan de praat’

Het verhaal van Fabio Jakobsen en zijn fenomenale comeback na z'n horrorcrash in Polen...

Vlaamse wielerlegende Van Looy over Van Aert en Jumbo-Visma: ‘Die Hollanders, ge weet daar nooit het fijne van’

De inmiddels 88-jarige Vlaamse wielerlegende Rik Van Looy komt net als Wout van Aert...