'Geen WK wanneer er geen versoepelingen komen'

Het WK wielrennen in Aigle en Martigny zullen dit jaar niet plaatsvinden, tenzij er een aanzienlijke versoepeling is van de coronamaatregelen in Zwitserland. In een verklaring meldt de organisatie dat annulering van het evenement ' niet kan worden uitgesloten'.
'Geen WK wanneer er geen versoepelingen komen'

Het WK vindt dit jaar plaats van 20 tot 27 september, maar openbare bijeenkomsten van meer dan 1.000 personen zijn tot minstens 31 augustus verboden in Zwitserland. Mogelijke wijzigingen van die beperkingen worden op 12 augustus aangekondigd.

"Op dit moment en op basis van de epidemiologische situatie kan niet worden uitgesloten dat het evenement mogelijk niet doorgaat", klinkt het bij de organisatie. "Een definitieve beslissing kan pas genomen worden na de volgende aankondiging van federale maatregelen door de Bondsraad op 12 augustus 2020 en op basis van de epidemiologische situatie in Zwitserland en internationaal."

Al in maart, toen de wielerkalender werd onderbroken, zijn er twijfels over het doorgaan van het WK. Het Spaanse Marca meldde toen al dat de UCI aan het kijken was naar mogelijkheden om het WK ergens in Oman, Qatar of de Verenigde Arabische Emiraten te laten plaatsvinden. In juni vertelde het organiserende comité dat ze nog steeds van plan zijn om het WK te organiseren. UCI-voorzitter David Lappartient gaf ook aan geen plan B te hebben, mocht het WK onverhoopt niet door kunnen gaan.

Vandaag meldt de organisatie dat het WK niet door kan gaan 'zonder een significante versoepeling van de regels. Men staat er voor open om een WK met een beperkt aantal toeschouwers en grote beschermende maatregelen te organiseren, maar dat kan niet zonder een versoepeling van de maatregelen. "Rekening houdend met het feit dat de lijst van landen met een verhoogd risico, waarvoor quarantaine nodig is om Zwitserland in te mogen, groeit kan niet worden voldaan aan de voorwaarden voor het houden van het WK", eindigt de verklaring.

Laatste nieuws