Waarom je de Dauphiné juist dit jaar niet wil missen

Normaal gesproken duurt het Critérium du Dauphiné acht dagen, maar dankzij de coronacrisis is de wedstrijd dit jaar ingekort tot vijf. Maakt dat het een minder leuke wedstrijd? Absoluut niet! Hij is dit jaar misschien wel leuker dan ooit, met een nieuw duel Jumbo-Visma versus INEOS, een hoop andere kapers op de kust en een heerlijk parkoers.

Waarom je de Dauphiné juist dit jaar niet wil missen

De coronacrisis heeft veel veranderd, maar sommige dingen zijn gelukkig hetzelfde gebleven. Ook dit jaar is de Dauphiné (officieel het Critérium du Dauphiné) één van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste, voorbereidingswedstrijd voor de Tour de France. Als de Tour de l'Ain van afgelopen weekend al een voorproefje was, kunnen we ook de komende dagen weer gaan genieten van het nodige spektakel en natuurlijk de titanenstrijd tussen Jumbo-Visma en INEOS. Beide ploegen brengen wederom alle grote kanonnen in stelling.

We zien dus wederom het trio Roglic, Dumoulin en Kruijswijk die het wederom mogen opnemen tegen Bernal, Froome en Thomas. De Britten kregen in de l'Ain een gevoelige tik van Roglic en co., en hoewel Bernal aangaf niet in paniek te zijn, zal die tik wel aangekomen zijn. Het was natuurlijk 'maar' een voorbereidingswedstrijd, maar voor het zelfvertrouwen is een tikje terug uitdelen wel zo lekker. Reken maar dat ze gebrand zijn op revanche.

Andere kapers op de kust

Je alleen blindstaren op INEOS en Jumbo-Visma doet natuurlijk geen recht aan het indrukwekkende startveld van deze wedstrijd. Er zijn meerdere serieuze kapers op de kust en wellicht biedt de Dauphiné een goede indicatie voor wat we straks in september te zien krijgen. Vrijwel alle favorieten voor het geel doen immers mee.

Ten eerste is er Tadej Pogacar, die vorig jaar en dit jaar voor de coronabreak al zoveel indruk maakte. Hij werd in zowel de Strade Bianche als Milaan-Sanremo twaalfde, wat echt prima prestaties zijn. Hij is in principe natuurlijk een ronderenner en kort rijden in beide koersen zegt wel iets over z'n vormpeil. Daarnaast is Nairo Quintana weer van de partij. De Colombiaan was indrukwekkend in het voorseizoen en werd knap derde in de Tour de l'Ain. Mikel Landa is één van de andere protagonisten voor de Tour de France die meedoet. De Spanjaard kan ook al prima uitslagen overleggen, al kreeg hij in de Ronde van Burgos wel klop van Remco Evenepoel (maar wie niet dit jaar?).

Vanuit Frans perspectief is het uitkijken naar Thibaut Pinot en verder vallen namen als Richie Porte, Romain Bardet en Adam Yates op. Kortom, een hoop schoon volk in wat toch wel de ultieme krachtmeting voor de Tour de France is.

Elke dag klimmen, veel klimmen!

Nog een reden om in te schakelen: het fantastische parkoers. De organisatie heeft het in haar hoofd gekregen om elke dag bergop de finishen. Een briljante zet! Tenzij je een hekel hebt aan finishes bergop natuurlijk, maar dat kunnen we ons niet voorstellen. Lees het nog maar eens goed, vijf dagen achtereen finish bergop.

De dagelijkse aanloop naar de slotklim is trouwens ook niet vlak, verre van dat zelfs! De eerste etappe valt relatief gezien nog mee, maar in de dagen erna moet er flink geklommen worden vooraleer de renners aan de slotklim mogen beginnen. Beelden zeggen meer dan woorden, daarom hier de profielen van de vijf etappe's.

In de eerste etappe moet al flink geklommen worden!
Finish op de Col de Porte, die van buitencategorie is.
Dag 3: gaat de vlakke aanloop de aanvallers inspireren?
Dag 4: weer geen meter vlak...
Een ook het profiel van de slotetappe lijkt op een zaagblad.

TV-uitzendingen

De eerste drie etappes finishen grofweg tussen 16:15 en 16:45. De laatste twee ritten, in het weekend dus, finishen een half uurtje later is de verwachting. De koers is live te bekijken op televisie via Sporza, Eurosport en in het weekend op NPO1. Heb je geen tv in de buurt of is hij stuk? De NOS zend de Dauphiné ook uit, via een livestream op nos.nl. En anders is er natuurlijk nog GCN.