HomeZelf in het zadel5 Redenen waarom 's ochtends vroeg op de racefiets stappen het beste...

5 Redenen waarom ’s ochtends vroeg op de racefiets stappen het beste idee ooit is

Al overtuigd van 's ochtends fietsen: lees hoe briljant je bent. Nog geen ochtendfietser: laat je overtuigen!

Groepjes wielrenners spreken in het weekend vaak om 10.00 uur af en doordeweeks wordt er na het werk of de studie nog driftig gefietst, maar is dat – zeker met deze hitte – wel zo’n goed idee? Hieronder lees je waarom je eigenlijk beter voor dag en dauw op je racefiets kunt stappen.

1) In de verzengende hitte is dit nu even de belangrijkste: het is geen 10 miljoen graden!

Wil je tijdens je rit er niet bijfietsen als een rijdende zoutmijn, dan is het ideaal om lekker vroeg op pad te gaan. In een hittegolf kun je ’s ochtends onder een aangename 23 graden je rondje maken. De zon schijnt nog met een gemoedelijke UV-straling op je lijf in plaats van dat het voelt alsof je middenin de grote vuurbal rondrijft. Geen brandende voeten, geen gutsend zweet over je hele lijf.

2) Het is lekker rustig op de weg (en het fietspad)

Je wordt ’s een keer niet afgesneden door auto’s en ook van elektrisch aangevoerde duo’s heb je nog geen last op het fietspad. Een net opgekomen zonnetje erbij en je rijdt rond als een Koning!

3) *cliché-alarm: ‘Je hebt nog wat aan je dag’ *cliché-alarm uit*

’s Ochtends lekker op de fiets voor een mooie lange toch, douchen, even wat wat eten en op de bank ploffen en naar het gebabbel van Michel en José (of het gekibbel van Herbert en Maarten, of de filosofieën van De Eurosportbelg en Kartsten..) luister. Zo ziet een dag in de hemel eruit. En je hoeft er alleen maar een beetje vroeg voor op te staan…

(Ook op een werkdag kan even vroeg eruit voor een kleiner rondje heerlijk zijn. Je hebt er de hele dag meer energie door. Of je gaat op de racer naar je werk toe natuurlijk.)

O ja, als ‘Je hebt nog wat aan je dag’ inhoudt dat je op zaterdagmiddag na je rit in de IKEA staat, raden we je aan om alsnog lekker laat op de middag te gaan rijden…

4) Je valt er (meer) van af

Wie wat kilo’s kwijt wil omdat er nog een ontmoeting met Alpe d’Huez of een andere berg wacht, is ’s ochtends op de fiets stappen ook al een goed idee. In de ochtend wordt je vetverbranding namelijk meer gestimuleerd als je gaat sporten.

5) Je kan op Strava pronken met een hoger gemiddelde

’s Ochtends is het dus minder druk op de weg/fietspad; daardoor ga je harder. Bovendien waait het vaak minder hard. En minder wind betekent een hoger gemiddelde… Daarbij trekt de wind dus gedurende dag meer aan dus als het een langer ritje is en je begint met wind tegen, dan heb je terug juist het voordeel van de wind. Wie niet snel is, moet slim zijn… (of snel én slim natuurlijk)

Beeld: iStock

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Vlak voor tussensprint komt ezel even de weg oversteken in Saudi Tour

Er spelen zich wel vaker bijzonderheden af als er gekoerst wordt in het Mddden-Oosten:...

Aike Visbeek over succes Intermarché: ‘Ze bieden ons nu renners aan waar we vroeger alleen van konden dromen’

Het gaat Intermarché-Circus-Wanty voor de wind in het nog prille seizoen. De Waalse ploeg...

Roger De Vlaeminck slaat weer toe: ‘Van Aert kan niet bergop zoals ik, ik was nog straffer’

Met het WK veldrijden over een paar dagen en het wegseizoen dat langzaam maar...

Meer zoals dit

14 Herkenbare zaken voor mensen die wel eens (of heel vaak..) Zwiften

Het is niet heel erg lekker weer om buiten te fietsen de afgelopen tijd (als het niet regent en/of heel hard waait, is het wel heel erg koud), dus Zwift is een fantastisch alternatief. Ben je weleens in Watopia te vinden, dan komen deze dingen je waarschijnlijk maar al te bekend voor...

Strava verhoogt prijzen, maar doet dat op vrij aparte wijze (het is is niet voor iedereen hetzelfde)

'Als het niet op Strava staat, is het niet gebeurd', een veel gehoord credo...

Bijzondere wielerverhalen: Geert rijdt monstertochten op z’n bijzondere step (de ElliptiGO) en wil nu de Berendries gaan Everesten

Op Nieuwjaarsdag postten we een artikel met het aantal kilometers dat Mathieu van der...