HomeColumnsColumn | RAI, we hoeven niet te zien hoe iemand ligt te...

Column | RAI, we hoeven niet te zien hoe iemand ligt te creperen in het ravijn

Onze redacteur verbaasde zich over het inzoomen van de camera's van de RAI na de val van Remco Evenepoel in de Ronde van Lombardije.

Het is 9 mei 2011 en ik kijk naar de Giro. Wielrenners die door het prachtige Italiaanse landschap meanderen. Close-ups van bezwete gezichten, zwoegend op een colle, passo of muro. Af en toe een shot van een typisch Italiaanse mama die de was ophangt of van een paar Italiaanse mannetjes met alpinopet op een bankje in een fraai dorpje. Aan het eind van de dag iemand die z'n handen in de lucht steekt, het liefst een Nederlander. Dat is wat ik wilde zien die dag.

Zo was het niet op 9 mei 2011.

Wat ik te zien kreeg was een hoopje mens dat op het Italiaanse asfalt lag te sterven. Letterlijk. Bloed op het asfalt. Ambulancepersoneel in paniek. Wouter Weylandt overleed in de afdaling van de Passo del Bocco en we zagen het allemaal live op televisie gebeuren, 'dankzij' de Italiaanse omroep RAI. Minutenlang een roerloos, bloedend lijf op het asfalt in beeld. Ik weet nog dat de Sporza-commentator (Renaat Schotte meen ik) vol afschuw riep: “Hou toch op met die beelden!”

Gisteren belandde Remco Evenepoel tijdens de Ronde van Lombardije na een val in de afdaling van de Muro di Sarmono in het ravijn. Met hem liep het gelukkig beter af dan met Wouter Weylandt. Maar toch had ik een flashback naar die negende mei in 2011. Want weer kwam de RAI na een tijdje met beelden. Een roerloos lijf tussen de struiken in een ravijn – gelukkig dus in leven en bij bewustzijn. De cameraman zoomde in. Meer en meer. We konden de neusharen van Evenepoel tellen. Nog wat meer. Zaten er misschien nog miniscule pantoffeldiertjes in de wielerkleding van de Belg? Nieuwswaarde: nul.

En tuurlijk, ik snap dat het lastige afwegingen zijn: welke beelden maak je wel en welke niet – voor ons geldt op deze website hetzelfde; welke foto's en video's laat je wel zien en welke niet. Maar echt, die zoomknop indrukken is absoluut niet nodig, cameramannen van de RAI. Bewaar dat maar voor de zweetdruppels van de zwoegende renners. Of desnoods voor de grote onderbroek die de Italiaanse mama aan de waslijn ophangt. Maar toon een beetje respect voor creperende wielrenners en hun familie en geliefden.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van Aert en media-aandacht: ‘Hij gaat er op een manier mee om waardoor het voor mij weinig energie kost’

In de podcast De Koers is van Ons van Het Nieuwsblad is Ard Bierens...

Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Jumbo-Visma Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met...

Specialized komt met drie nieuwe helmen: Evade 3, Prevail 3 en TT5

De Evade en Prevail zijn niet alleen onder beroepsrenners populair, ook in het amateurpeloton...

Video | Niet over het hoofd te zien: EF Education-zuurstokken op zuurstoktijdritfietsen

Bij EF Education-EasyPost mogen ze graag een beetje shockeren. De 'hipsterploeg' deed dat in...

Meer zoals dit

Column | Er zouden zware straffen moeten staan op het verminken van kampioenstruien

Niets is mooier dan een kampioenstrui. Althans, als de ploeg er niet een of ander gedrocht van maakt. Daar moet de UCI straffen op zetten, vindt onze redacteur. Lees zijn verhaal.

Column | Waarom er hoge nood is aan een échte Nederlandse World Tour-ploeg

Onze redacteur betoogt dat er echt een tweede Nederlandse World Tour-ploeg moet komen en maakt dat duidelijk aan de hand van sprinttalent Olav Kooij. Eens met z'n verhaal?

Column | Tom Dumoulin stopt zoals hij z’n hele carrière was: een bedachtzame, altijd analyserende, open en eerlijke topsporter

Onze redacteur over de aankondiging van Tom Dumoulin om na 2022 te stoppen. Die aankondiging zegt wat hem betreft alles over de grote sportman die Tom Dumoulin is (en hij weet ook wel een leuke nieuwe baan voor 'm na 2022: premier van Nederland...)