HomeNieuwsMichael Mørkøv uit forse kritiek op UCI en CPA: 'Waardeloze organisatie'

Michael Mørkøv uit forse kritiek op UCI en CPA: ‘Waardeloze organisatie’

Michael Mørkøv heeft flink uitgehaald naar de UCI en de rennersvakbond CPA. Dat deed de Deens kampioen na de tweede etappe van de Ronde van Wallonië, waar renners over gevaarlijk slecht wegdek moesten rijden en in het licht van de vele valpartijen de laatste weken. "Waar is onze federatie?", vraagt Mørkøv zich af.

Na de tweede rit klaagden verschillende renners over onveilige situaties, waaronder slecht wegdek. Ze moesten over een weg vol gaten fietsen, paaltjes ontwijken en waren verder niet te spreken over de wegen waarop de renners Wavre in reden. Een paar dagen eerder waren onder meer Primoz Roglic en Steven Kruijswijk hard onderuit gegaan in de Dauphiné en de valpartijen van Remco Evenepoel en Emanuel Buchmann in de Ronde van Lombardije liggen ook nog vers in het geheugen.

Het was voor Michael Mørkøv reden om zijn hart eens flink te luchten bij Cyclingnews. “Waar is onze federatie?”, vraagt hij zich af. “De UCI heeft al zo vaak gezegd dat het niet hun verantwoordelijkheid is, maar we rijden een UCI-wedstrijd, dus uiteindelijk is de UCI wel verantwoordelijk.”

Mørkøv wijst erop dat de crash van Fabio Jakobsen nog vers in het geheugen zit en hij benoemt de gevaarlijke aankomst daar. “Ze (de UCI, red.) zeggen dat het niet mogelijk is om parkoersen op voorhand te bekijken, maar ze moeten gewoon boetes en straffen uitdelen, zodat organisatoren hiermee stoppen. Ze zeggen altijd dat het hun probleem niet is, maar daar ben ik het niet mee eens. Uiteindelijk is het ons probleem en we hebben helemaal geen mogelijkheid om er iets tegen te doen of iets van te zeggen.”

‘Compleet waardeloze organisatie’

Er is natuurlijk de CPA, de vakbond voor profrenners, die voor de belangen van de renner opkomt. De CPA heeft vaker aangegeven alles te doen om voor een betere veiligheid te zorgen, maar Mørkøv is niet bepaald een fan van. “Naar mijn mening is het een compleet waardeloze organisatie”, stelt hij. “Ik weet niet wat de CPA is. Ik denk dat ze samenwerken met de UCI, want de UCI heeft de CPA bedacht. “Ik weet dat er mensen zijn die er iets aan doen, maar je ziet eigenlijk nooit iets veranderen. Ze hebben geen macht, dus het is een waardeloze organisatie.”

‘Boetes voor domme, kleine dingen’

Volgens Mørkøv is de UCI de enige die iets kan veranderen, maar hij ziet. dat niet gebeuren. “Ik zie de UCI niet als onze bond en dat zou het wel moeten zijn. Ze zouden met ons, de renners, moeten samenwerken. Het voelt juist alsof ze tegen ons werken.”

Mørkøv vertelt ook dat hij en z'n collega-renners niet bezig waren met een protest in Wallonië. Hij wil racen en niet demonstreren. “Ik vraag me al mijn hele carrière af wat de ambities van de UCI zijn, want ik heb nooit het idee dat ze iets goeds voor de wedstrijden doen. Als renner heb je nooit het gevoel dat je met ze kunt communiceren. Ik ken niemand bij de UCI en heb ook geen flauw idee wat ze doen. Ik heb Lappartient over mechanische doping en andere flauwekul horen praten, maar dat is het ook. Ze zouden onze veiligheid moeten verbeteren in plaats van ons boetes geven voor allerlei kleine en domme zaken.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...