Zeeman verrast door keuzes INEOS: 'Normaal gesproken zijn ze niet sterker'

Bij Jumbo-Visma was men verrast door het nieuws INEOS zonder Chris Froome en Geraint Thomas naar de Tour de France vertrekt. Merijn Zeeman vertelt aan Cyclingnews dat hij verwachtte dat de twee, ondanks dat ze geen indrukwekkende Dauphiné reden, naar de Tour zouden gaan. "Die twee jongens zijn van wereldklasse", legt de ploegleider uit.

Zeeman verrast door keuzes INEOS: 'Normaal gesproken zijn ze niet sterker'
  • Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma

Zeeman vertelt aan Cyclingnews dat hij verwachtte dat Froome en Thomas samen met Bernal het kopmanschap zouden delen bij INEOS. "Het was een verrassing voor ons", legt hij uit. "Normaal gezien verwachtte ik dat zij naar de tour zouden gaan, maar het is altijd lastig oordelen vanaf een afstandje. Je weet niet wat het idee is achter de voorbereiding, ieder team doet het op haar eigen manier."

"Wij hebben daarom niet teveel conclusies getrokken naar aanleiding van de Dauphiné, want je weet niet wat het grote plan achter een strategie is. Het kan zo maar zijn dat ze al een plan hadden, dus het wordt spannen. We gaan het zien."

'Normaal gesproken zijn ze niet sterker'

Froome en Thomas mogen dan wel niet naar de Tour gaan, INEOS heeft de luxe dat ze met Richard Carapaz de Giro-winnaar van vorig jaar binnen de gelederen hebben. Samen met de sterke Pavel Sivakov lijkt het er niet op dat INEOS veel minder sterk aan de start van de Tour gaat verschijnen. "Normaal gesproken zou ik zeggen dat ze niet sterker zijn, want Froome en Thomas zijn van wereldklasse, maar het is wel INEOS. Ze hebben zo'n sterke selectie, dat ze de Giro-winnaar van vorig jaar op kunnen stellen. Ik denk dat ze een sterk team hebben."

Volgens Zeeman gaat het zeker van invloed zijn op de wedstrijddynamiek in de Tour. Hij verwacht dat INEOS meer zal focussen op Bernal, in plaats van een gedeeld kopmanschap. Sivakov heeft weinig ervaring in grote rondes en Carapaz piekte waarschijnlijk naar de Giro. "We hadden ons voorbereid op een tegenstander met drie kopmannen, maar de focus zal nu meer op Bernal liggen. Natuurlijk verandert onze strategie daardoor. We gaan eerst wel zien hoe zij het aanpakken. Ze zullen het natuurlijk niet aan ons vertellen, maar het hangt af van de rol van Sivakov en Carapaz. Gaan ze vol voor Bernal, of kiezen ze voor meerdere kopmannen? Ik denk dat we dat tijdens de Tour wel gaan zien."