Anna van der Breggen weerstaat Annemiek van Vleuten en wint NK op VAM-berg na enerverende koers

De vrouwen maakten er, mede door de zware omstandigheden en het zware rondje, een prachtig NK van op en rond de VAM-berg in Drenthe!
anna van der breggen

Anna van der Breggen werd zaterdagmiddag op de Drentse VAM-berg voor het eerst in haar loopbaan Nederlands kampioen. De Zwolse reed de hele dag in de aanval met ploeggenote Jip van de Bos en Anouska Koster van Parkhotel Valkenburg. Annemiek van Vleuten probeerde het nog vanuit het peloton, maar kon het gat met Van der Breggen niet dichten.

De harde wind, regen en het zware parcours van 7,3 kilometer lang en twee korte klimmetjes op de kunstmatige VAM-berg zorgden voor een geanimeerde koers. Even leek het daar niet op, want Jip van de Bos van Boels-Dolmans leek zich met 80 kilometer te gaan voor een lange solo op te maken. Maar Van den Bos liet zich weer terugzakken tot bij haar eerdere vluchtgenoten Van der Breggen en Koster. De drie hadden op dat moment een voorsprong van rond de drie minuten.

Impulsen van Vos haar CCC-ploeg brachten het uitgedunde peloton met nog 35 kilometer te gaan op zo'n anderhalve minuut. Dat was voor Annemiek van Vleuten, die geen ploeggenoten had in Drenthe, het moment om haar duivels te ontbinden. Ze maakte er een soort intervaltraining van, want op iedere helling viel ze aan. Alleen Marianne Vos, Amy Pieters en Chantal van den Bosch-Blaak konden in eerste instantie volgen.

Maar dat duurde niet lang en ook vooraan ontdeed Van der Breggen zich van Koster, waardoor het vrouw tegen vrouw werd. Van der Breggen zag haar voorsprong eerst wat slinken, maar in de laatste ronden juist weer uitbouwen. Uiteindelijk finishte ze met ruime voorsprong op de wereldkampioene, met ook nog een fietswissel in de laatste kilometers. Voor Van Vleuten was het de eerste koers sinds september 2019 die ze niet winnend afsloot.

Laatste nieuws