André van den Ende

Column | Een groter mysterie dan de Da Vinci Code: waarom mag Michael Matthews niet naar de Tour van Team Sunweb?

Z'n zege in de Bretagne Classic stipte nog maar eens aan hoe vreemd het is. Onze redacteur wil het weten - en speculeert er bij gebrek aan uitleg maar op los: waarom mag Michael Matthews niet naar de Tour?

André van den Ende

Ken je die mop van die Australiër die bewees in topvorm te zijn door de Bretagne Classic te winnen en naar de Tour ging? Hij ging niet.

Ik schreef 'm gisteren al met een permanent marker in m'n tourpoolschriftje op. Want wat sprintte Michael Matthews met speels gemak naar de zege in de Bretagne Classic. Ik bekeek de etappeprofielen van de Tour. Ik bekeek het deelnemersveld. Ik bekeek de resultaten van Peter Sagan van dit seizoen. Conclusie: ja, die Matthews moet ik sowieso in m'n team hebben! Groen ligt voor het oprapen, net als enkele etappes - waaronder de eerste en dus geel. Ik zag de punten al binnenstromen!

Het enige probleem: hij doet niet mee. Ik checkte het drie keer, om er zeker van te zijn dat m'n dyslectius australianus niet opspeelde, een aandoening waarbij je Australische namen soms niet kunt lezen in een lijstje. Maar nee, Tiesj Benoot, Søren Kragh Andersen, Nikias Arndt, Cees Bol, Joris Nieuwenhuis, Nicholas Roche, Jasha Sütterlin en Marc Hirschi, hoe vaak ik ook keek.

Zeker geen pannenkoeken, een mooi stel vrijbuiters met een jong Nederlands spinttalent erbij zelfs, maar toch ook weer niet iemand die het geel kan pakken, maar zo drie etappes wint en sterk genoeg is in de bergen om daar ook nog punten voor het groen te sprokkelen - excuses Cees, als je dit wel allemaal lukt. Hoe zat dit?!

Als een ware Tom Hanks in de rol van Robert Langdon uit de Da Vinci Code ging ik op onderzoek uit om het Matthews Mysterie te ontrafelen. Ik zocht het internet af naar mogelijke redenen van de niet-selectie van Matthews. Was hij einde contract, wilde hij niet verlengen en was dit z'n straf? Nee, contract loopt door. Had de gulden snede er soms iets mee te maken, of de Fibonacci-reeks, zoals in het boek van Dan Brown. M'n wiskunde A-brein kwam er niet uit, maar de kans leek me klein (kansberekening krijg je wel bij wiskunde A..)

Verder nadenken dus. Speculeren over Spekenbrink. Het is niet makkelijk om in zijn soms ondoorgrondelijke brein te kruipen. Hij zette met dat brein een prachtige ploeg neer door lekker tegen de stroom in stoïcijns z'n eigen koers te varen. Maar dat heeft de laatste jaren toch ook z'n keerzijde. De beruchte Sunweb-protocollen, om maar eens wat te noemen.

Daar kwam ik dus bij uit. Die moesten iets te maken hebben met de niet-selectie van Michael Matthews. Michael heeft ooit z'n linkersok eerst aangedaan terwijl er een protocol is dat-ie eerst z'n rechtersok moet aandoen. Of er is een nieuw Oorbel Protocol dat een tourdeelname van Matthews in de weg staat. Voor de Tour geldt een Anti Allitererende Namen Protocol, zou ook nog kunnen. Ja, die verdomde protocollen van Spekenbrink spelen sowieso een rol! Iets anders kan ik ook niet bedenken.

Ondertussen overweeg ik vanwege mijn eigen Minimaal Één Australiër In Tourpoolteam Protocol toch weer Richie Porte op te nemen in m'n tourteam. En zo dreigen er alleen maar verliezers te zijn in het Matthews Mysterie.

Columns
  • Cor Vos