Van der Poel kleurt de finale, maar Nizzolo wordt Europees kampioen

Giacomo Nizzolo is Europees kampioen wielrennen geworden. De Italiaan was in de sprint sneller dan Arnaud Démare en Pascal Ackermann. Mathieu van der Poel kleurde finale, raakte ingesloten in de sprint en werd uiteindelijk vierde.

Van der Poel kleurt de finale, maar Nizzolo wordt Europees kampioen
  • Giacomo Nizzolo Giacomo Nizzolo
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Voor het derde jaar achtereen gaat Italië er met de Europese kampioenstrui vandoor. In de finale, die werd ingeluid met een uitval van Jasper Stuyven, was Mathieu van der Poel de grote smaakmaker. De Nederlands kampioen van Alpecin-Fenix probeerde het in totaal vijf keer, sloeg telkens wel een gaatje, maar reed nooit definitief weg.

Uiteindelijk ging een omvangrijke groep de laatste ronde in, met daarbij veel Nederlanders, Belgen, Italianen en Fransen. De Noor Markus Hoelgaard ging in zijn eentje op avontuur, maar kreeg nooit echt de ruimte. Hij was een vogel voor de kat. Opvallend genoeg gebeurde er in de slotronde verder vrij weinig. Tot Tom Pidcock (met in zijn zog Rui Costa) aan de boom schudde stak in de laatste kilometers, maar ook zij kregen geen ruimte. De kroniek van een aangekondigde groepssprint inderdaad.

In die sprint zat Mathieu van der Poel iets te ver van achteren. Hij had de meeste snelheid, maar moest enkele andere renners omzeilen en raakte op het laatst ingesloten. Uiteindelijk wist Giacomo Nizzolo zijn wiel net iets voor Arnaud Démare over de streep te gooien. Pascal Ackermann maakte het podium compleet, vlak voor Mathieu van der Poel. Jasper Stuyven was op de vijfde plaats de beste Belg in de daguitslag.

De top-10

Nieuws
  • Cor Vos