Tour de France | Alles wat je moet weten over etappe 2: nog een keer Nice-Nice

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

tour de france

Klimmen geblazen (187 kilometer, weer van Nice naar Nice)

De kritiek dat de eerste week van de Tour de France saai is, laaide voorbije jaren meer dan eens op. Tourorganisatie ASO is duidelijk met de kritiek aan de slag gegaan en de wielerfans krijgen dit jaar wat ze willen: bergetappes in de eerste week. Wout Poels vertelde begin dit jaar tegen Wieler Revue over die eerste week. “Ik ben er nog niet over uit of ik een klassement wil rijden of voor ritzeges ga. Die eerste week van de Tour is echter zo lastig dat er al een klassement gemaakt gaat worden. Als ik er goed voor sta dan ga ik het uiteraard niet laten lopen.”

De Limburger doelde onder meer op de tweede etappe, die start in Nice en daar ook weer eindigt. Tot twee keer toe komt het peloton boven de 1500 meter in de tweede etappe. Na 45 kilometer doemt de Col de la Colmiane op. Die beklimming is geen sinecure, want de Col de la Colmiane ligt in de uitlopers van de Alpen. De 16,3 kilometer à 6,3 procent is in ieder geval te zwaar voor de sprinter die een dag eerder hoogstwaarschijnlijk de gele trui heeft gepakt.

Na de Col de la Colmiane is het nog niet gedaan met het klimwerk, want ook de Col de Turini (14,9 km à 7,3%) en Col d’Éze (7,8 km à 7%) zijn geen makkelijk te bedwingen obstakels. Als er op deze beklimmingen nog geen beslissing is gevallen kan de Col de Quatre Chemins (5,6 km à 5,5%) gebruikt worden voor een ontsnappingspoging. De top van deze klim ligt op negen kilometer van het einde.

Kanshebbers

Maximilian Schachmann, Julian Alaphilippe, Sergio Higuita, Dylan Teuns, Alexey Lutsenko

Feitje

Joop Zoetemelk won in Parijs-Nice vier keer een tijdrit op de Col d’Éze

Historie

Er zijn van die Franse steden die in de beginjaren van de Tour de France constant werden gebruikt als finishplaats. Toulouse bijvoorbeeld, maar ook Bordeaux was regelmatig het decor van een ontknoping van een Touretappe. Wat betreft Nice is dat niet anders. Sterker nog, de Tourorganisatie zocht de badplaats in de eerste 31 edities ieder jaar weer op. In die jaren boekte vooral de Luxemburger Nicolas Frantz grote successen in Nice.

Frantz won in 1926, 1927 en 1928 drie jaar achtereen een etappe in het zuiden van Frankrijk. De klimmer was sowieso een veelwinnaar in de grootste koers op aarde. Frantz won in totaal twintig etappes, waarmee hij op de zesde plaats staat op de algehele ranglijst van renners met meest gewonnen etappes. Bovendien droeg hij twee keer de gele trui tot het einde. In 1928 zelfs van start tot finish.

En na gisteren ook niet geheel onbelangrijk: het weer (volgens Buienradar)

Tour de France
  • Roadbook Tour de France