Sprinten kan ze ook al: Annemiek van Vleuten Europees kampioen na rollercoasterkoers

Na de regen van de GP Plouay kregen de vrouwen tijdens het EK opnieuw nat weer voor de kiezen. Dat zorgde wel voor een zware en enerverende koers. En wie anders dan Annemiek van Vleuten was de sterkste na zo'n zware koers! Op een atypische voor haar: in een sprintje.
annemiek van vleuten

De vrouwen reden, vooral de eerste uren, in de regen tijdens het EK in Ploauy. Dat was te merken aan de koers, want het was anders dan bij de mannen een slijtageslag; een vrouw-tegen-vrouwgevecht. De tactiek van de Nederlandse dames, verreweg de sterkste ploeg, liet daarbij naar het zich liet aanzien wel wat te wensen over - maar als je wint, is het natuurlijk altijd de juiste tactiek.

In de finale kwam Annemiek van Vleuten vooraan te zitten met de op papier snellere sprintsters Katarzyna Niewiadoma uit Polen en de Italiaanse Elisa Longo Borghini. Chantal Van den Broek-Blaak reed in haar eentje naar de leidsters toe, maar die inspanning moest ze even later weer bekopen: ze moest lossen bij een demarrage van de Italiaanse.

Van Vleuten probeerde het even later op het een na laatste klimmetje en leek toen al op weg naar de overwinning, maar dat was buiten Longo Borghini gerekend, want die kwam op het tandvlees terug. Ook Van den Broek-Blaak en de Poolse kwamen nog even terug, maar na het laatste klimmetje ging het tussen Van Vleuten en Longo Borhini.

Normaal gesproken is de Italiaanse rapper, maar de Nederlandse haalde alles uit de kast en maakte er een lange sprint van. Trillend van de inspanning vierde ze de Europese titel even later met de verzorger.

Laatste nieuws