HomeTour de FranceVoorbeschouwing | De 5 topfavorieten voor de witte trui

Voorbeschouwing | De 5 topfavorieten voor de witte trui

Is het een tendens of hebben we te maken met een topgeneratie aan klimtalent? Zeker is dat talenten steeds sneller mooie resultaten bijeen rijden op het hoogste niveau. De vijf topfavorieten voor de witte trui zijn ook kanshebbers voor een top 10-notering in het eindklassement. Of meer natuurlijk...

Het klassement voor de witte trui wordt in de Tour de France voor het eerst opgemaakt in 1975. De jaren nadien verandert het klassement een aantal keer van hoedanigheid, maar vandaag de dag (vanaf 1987) staat het jongerenklassement bekend als rangschikking voor renners die 25 jaar of jonger zijn. Iedereen die na 1 januari 1995 is geboren wordt dit jaar opgenomen in de stand voor de witte trui. Sinds de Tour de France van 2009 eindigde de winnaar van de witte trui nog slechts eenmaal buiten de top tien van het eindklassement, namelijk in 2018 toen winnaar Pierre Latour als dertiende eindigde. Als alles volgens verwachting gaat, zal er dit jaar wederom minstens één jongere in de top tien eindigden. De jeugd heeft de toekomst.

Egan Bernal

Nationaliteit: Colombiaans

Geboortedatum: 13-01-1997

Ploeg: INEOS Grenadiers

Tourdeelnames: 2

Beste resultaat: 1ste (2019)

Egan Bernal met ploeggenoot Richard Carapaz tijdens de ploegenvoorstelling van de Tour.

In onze Tourspecial vertelt Servais Knaven dat Egan Bernal in 2018 teleurgesteld was dat hij niet voor de witte trui mocht gaan. Het was namelijk geen doel voor het toenmalige Team Sky. In zijn achterhoofd wist de Nederlandse ploegleider bovendien dat Bernal nog genoeg kansen zou krijgen om het jongerenklassement op zijn naam te schrijven. Een jaar later was het dan ook al raak. Bernal werd de vijfde renner in de geschiedenis die zowel het jongerenklassement als het eindklassement wist te winnen. Daarom geldt Bernal ook dit jaar als de absolute topfavoriet voor het wit.

Tadej Pogačar

Nationaliteit: Sloveens

Geboortedatum: 21-09-1998

Ploeg: UAE Team Emirates

Tourdeelnames: 0

Beste resultaat: n.v.t.

Tadej Pogačar in actie tijdens Milaan-Sanremo dit jaar.

De grootste uitdager van Bernal is zonder twijfel Tadej Pogačar. De Sloveen brak vorig jaar als neoprof door met drie etappezeges en de derde plaats in de Vuelta a España. Ex-prof Peter Winnen schreef in De Volkskrant: zijn aura verraadt een buitengewone klasse. In één oogopslag is duidelijk: hier rijdt iemand. Voor de coronacrisis ging Pogačar doodleuk op dezelfde voet verder. Hij domineerde de Ronde van Valencia en won een etappe in de UAE Tour. In de winter probeerde Pogačar de druk weg te nemen. “Mijn belangrijkste doel is om zoveel mogelijk te leren in de Tour. Ik wil vooral plezier maken.” Heel geloofwaardig kwam het niet over, want Pogačar is een winnaar pur sang.

Enric Mas

Nationaliteit: Spaans

Geboortedatum: 07-01-1995

Ploeg: Movistar

Tour deelnames: 1

Beste resultaat: 22e (2019)

Gaat Enric Mas de kopman zijn bij Movistar?

Het spreekt voor hem dat hij niet op zijn mondje is gevallen. Enric Mas was in 2018 de Pogačar van de Vuelta a España van dat jaar. Hij werd tweede en boekte een prachtige ritzege. In tegenstelling tot de Sloveen is Mas wel helder over zijn doelen. Voor de Tour de France van 2019 vertelde hij zonder blikken of blozen dat hij voor de eindwinst zou gaan. Wie hoog van de toren blaast, gaat weleens hard op zijn bek. Mas verkeerde in de Tour allerminst in topvorm en werd door het verrassende optreden van ploegmaat Julian Alaphilippe in een knechtenrol gedwongen. De Spanjaard eindigde als 22ste in Parijs. Bij Movistar hoopt hij aan een nieuw hoofdstuk in zijn loopbaan te beginnen, maar met Alejandro Valverde aan boord is het de vraag of hij de onbetwiste kopman zal zijn in de Tour.

David Gaudu

Nationaliteit: Spaans

Geboortedatum: 07-01-1995

Ploeg: Movistar

Tour deelnames: 1

Beste resultaat: 22e (2019)

David Gaudu

In 2016 domineerde David Gaudu de Tour de l’Avenir, oftewel de Tour de France voor beloften. Door die prestatie bombardeerde Gaudu zichzelf direct tot de hoop van wielerminnend Frankrijk. Testresultaten bevestigden zijn ongelooflijke potentieel. Vooral zijn maximale zuurstofopname bleek van ongekend niveau. Zijn VO2Max zou namelijk rond de 92 liggen. Ter vergelijking: met die waarde troeft hij Egan Bernal af. Gaudu heeft alles in zich om klassementen te rijden, maar zal dit jaar wederom moeten knechten voor Thibaut Pinot. Groupama-FDJ-manager Marc Madiot heeft echter al aangekondigd dat Gaudu op den duur kopman wordt in de Tour de France. Zijn resultaten zijn in ieder geval al meer dan in orde, want Gaudu won in 2019 een etappe in de Ronde van Romandië, eindigde als zesde in Luik-Bastenaken-Luik en reed naar een dertiende plaats in de Tour.

Sergio Higuita

Nationaliteit: Colombiaans

Geboortedatum: 01-08-1997

Ploeg: EF Pro Cycling

Tour deelnames: 0

Beste resultaat: n.v.t.

De opkomst van de nummer drie van Parijs-Nice verloopt razendsnel. Als belofte kon de in Medellín geboren klimmer al goede resultaten overleggen, maar stond hij niet te boek als een toptalent zoals Egan Bernal dat was. In 2017 en 2018 reed Higuita in dienst van het procontinentale Manzana Postobon. Vorig jaar zette hij in eerste instantie een stapje terug naar Fundación Euskadi, maar kreeg hij al de zekerheid dat er een plaats voor hem zou ontstaan bij EF Pro Cycling. Door zijn goede resultaten begin 2019 werd zijn overstap vervroegd en komt hij sinds mei van dat jaar uit voor de formatie van Jonathan Vaughters. De transfer legde de ploeg geen windeieren, want bij zijn groteronde debuut in de Vuelta a España won Higuita een etappe en eindigde hij als veertiende in het eindklassement. Afgelopen winter heeft hij wederom een stap gezet in zijn ontwikkeling. Tijdens de Tour Colombia 2.1 zat hij op de bagagedrager van Bernal. De Tourwinnaar wist Higuita niet te lossen en liep zodoende de eindzege in eigen land mis.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Uitzinnige Lefevere: ‘Ik ben blij dat de kranten morgen niet geel zullen kleuren voor Jumbo, maar voor ons’

Na afloop verscheen Lefevere voor de camera's van Sporza. "Wat kan ik zeggen? Niks...

Yves Lampaert realiseert zijn droom: ‘Ik win een tijdrit en geel in de Tour, als boerenzoon uit België’

Lampie die de proloog en de eerste gele trui van de Tour wint? Dat...

Van der Poel grapt met Pogacar: ‘Goede banden in de regen?’

De tijdrit in Kopenhagen werd zeker voor de grootste kanshebber gereden in natte omstandigheden....

Mathieu van der Poel trapt niet de waardes die hij voor ogen had: ‘Vorm is beetje een vraagteken na Giro’

In gesprek met Sporza vertelde hij na afloop over de tijdrit, die hij als...

Meer zoals dit

Uitzinnige Lefevere: ‘Ik ben blij dat de kranten morgen niet geel zullen kleuren voor Jumbo, maar voor ons’

Na afloop verscheen Lefevere voor de camera's van Sporza. "Wat kan ik zeggen? Niks...

Yves Lampaert realiseert zijn droom: ‘Ik win een tijdrit en geel in de Tour, als boerenzoon uit België’

Lampie die de proloog en de eerste gele trui van de Tour wint? Dat...

Van der Poel grapt met Pogacar: ‘Goede banden in de regen?’

De tijdrit in Kopenhagen werd zeker voor de grootste kanshebber gereden in natte omstandigheden....