Interview met Primož Roglič: 'Ik ben de topfavoriet voor de Tour'
Premium

Interview met Primož Roglič: 'Ik ben de topfavoriet voor de Tour'

Het wordt pas zijn derde deelname aan de Tour de France maar toch staat de Sloveen morgen als topfavoriet aan de start van ‘La Grande Boucle’. In een paar jaar tijd heeft Roglic zich opgewerkt tot de nummer op de UCI-ranglijst. En als kopman van de ijzersterke Jumbo-Visma formatie moet dit zijn Tour worden.

Primož Roglič wordt in september 31 en brak vorig jaar definitief door als ronderenner. Na een derde plaats in de Giro wist hij in het najaar soeverein de Vuelta op zijn naam te schrijven. De voormalig schansspringer heeft zich in een razendsnelle transitie omgetoverd in de beste wielrenner ter wereld. En daar is hij trots op. In interviews blijft de Sloveen behoedzaam formuleren, maar soms ontsnappen er toch grote uitspraken uit zijn mond. Een interview met een bescheiden, maar allesbehalve nederig man.

Tom Dumoulin over je gezegd dat in je in 2019 beter was dan hij ooit is geweest. Ben je het daarmee eens?

“Dat is een mooi compliment, maar om elke koers te winnen is erg zwaar. Wat we in het verleden hebben gepresteerd is niet belangrijk meer. Ik kijk altijd vooruit en probeer me tijdens iedere training te verbeteren.”

Je komt heel relaxed over?

“Ik ben soms ook gestresst hoor. Maar het gaat erom daar goed mee om te gaan en daar heb ik volgens mij een goede manier voor gevonden. Ik zie het wielrennen maar als een klein onderdeel van mijn leven.”

Hoe bedoel je?

“Hopelijk heb ik nog lang te leven en zodra mijn carrière erop zit is het wielrennen niet meer belangrijk. Ik ben ook helemaal niet als wielrenner opgegroeid. Eigenlijk is de fiets toevalligerwijs op mijn pad gekomen.”

Veel mensen zullen het vreemd vinden dat de beste wielrenner ter wereld de wielersport als een bijzaak ziet.

“Het hangt ervan af hoe je ernaar kijkt. Maar voorlopig ben ik tevreden hoe ik met de sport om kan gaan, het gaat prima en ik hoop nog een tijdje zo door te gaan.”

Jumbo-Visma wil gaat met twee kopmannen naar de Tour: Tom Dumoulin en jij. Er is een spreekwoord over meerdere kapiteins op één schip.

“Het is zo simpel. De beste renner zal de kopman zijn en dat wordt tijdens de Tour snel genoeg duidelijk. Je kunt er nu zoveel bespiegelingen op los laten als je wilt, maar als het eenmaal zo ver is dan worden de krachtsverhoudingen snel genoeg duidelijk.”

Voor Movistar was het anders behoorlijk moeilijk vorig jaar…

“Ik geloof niet dat wij in dezelfde situatie zullen belanden. Ik denk dat Tom en ik van een hoger niveau zijn dan die ploeg. Wij zullen elkaar niet in de weg rijden. We zijn met Jumbo-Visma langzaam maar zeker gegroeid naar het niveau waar we nu zijn.”

Je rijdt voor een Nederlandse ploeg. Heb je het gevoel dat ze binnen deze ploeg liever hebben dat Dumoulin de Tour wint dan jij?

“Dat denk ik niet. We kunnen hele bespiegelingen vooraf houden maar uiteindelijk gaat het er in Frankrijk om wie de sterkte is op de fiets. Van tactiek is dan maar heel weinig sprake.”

Je hebt in een paar jaar tijd een enorme status opgebouwd in het peloton. Wordt er anders naar je gekeken dan voorheen?

“Niet echt. Ik ben voor met mezelf bezig en ik heb eigenlijk niets veranderd in al die jaren. Ik wil gewoon alles uit mijn carrière halen en het is mooi om te zien dat ik in staat ben om de top van de wielersport te bereiken.”

Zie jij jezelf als de topfavoriet om de Tour de France te winnen?

“Ja. Als alles goed verloopt, dan ben ik ervan overtuigd dat ik de Tour kan winnen. Natuurlijk is de concurrentie sterk, maar als ik naar het afgelopen jaar kijk dan heb ik alle reden om optimistisch te zijn. Ik beschouw mezelf als de beste wielrenner ter wereld. Dat is tenminste wat de UCI-ranglijst vaststelt en daar ben ik trots op. Ik heb hard gewerkt om op dat punt te komen.”

Roglič aan het feest in de Tour de l'Ain

Is het moeilijker om een Tour te winnen dan de Vuelta?

“Nee, dat denk ik niet. Ook de Giro en de Vuelta zijn van een zeer hoog niveau en doen niet onder voor de Tour. Maar ik ben echt niet bang voor de Tour.”

De concurrentie is toch van een hoger niveau in de Tour?

“Nee, dat is echt geen eerlijk statement. Zelfs een amateurkoers is moeilijk om te winnen. Je hebt altijd te maken met renners die een superdag hebben of enorm gemotiveerd zijn.”

Denk je dat het een strijd wordt tussen INEOS en Jumbo-Visma, zoals iedereen momenteel verwacht?

“Hopelijk is dat het geval. Zij hebben van de laatste acht Tours er zeven gewonnen en wij nog geen één. Zij hebben dus de statistieken aan hun zijde, maar wij zijn de laatste jaren steeds sterker geworden en in geloof dat we het gevecht aan kunnen gaan.”

En ook in de Dauphiné mocht Roglič juichen.

Is Bernal een betere klimmer dan jij?

“Weet ik niet. Het maakt me ook niet zoveel uit. Ik ben de enige om wie ik me druk moet maken en ik houd me niet bezig met de ontwikkeling van anderen. Als ik me honderd procent kan inzetten tijdens de Tour ben ik al tevreden. Als er dan iemand anders beter is dan accepteer ik dat. Dan ben ik alleen maar blij dat ik het gevecht met ze kon aangaan.”

Ik kan me bijna niet voorstellen dat het wielerleven zo stressloos aan jou voorbij glijdt. Ben je nooit bang om te falen?

“Ik wil altijd presteren maar als het een keertje tegenzit raak ik daardoor niet helemaal van slag. Natuurlijk analyseer ik mijn fouten en probeer ik het de volgende keer beter te doen.”

Hoe belangrijk was de Giro van vorig jaar voor je? Die leek je soeverein te gaan winnen, maar toen bleek je toch niet onoverwinnelijk.


“Het was inderdaad een belangrijk leermoment in mijn carrière. Voor de eerste keer in mijn leven ging ik als kopman naar een grote ronde. Het begon inderdaad uitstekend, maar daarna hebben we veel problemen gehad. Ik ben er trots op dat ik alsnog de derde plaats wist te bemachtigen. Het was een overwinning op mezelf en ik ben erg trots op die derde plaats.”

Na een rustige zomer won je daarna de Vuelta soeverein. Het gaat wel erg snel hè?

“Het gaat snel, maar ik heb geen stappen overgeslagen hoor. Eerst heb ik een rittenkoersje van een week gewonnen, daarna won ik meer dan kaliber en toen pas ben ik me gaan focussen op een grote ronde van drie weken. Het is niet dat ik in een keer uit de lucht ben komen vallen. Er is geen reden om te denken dat het té snel gaat met mij.”

Slovenie heeft in het verleden al paar behoorlijke renners voortgebracht, maar jij hebt de wielersport heel populair gemaakt in je thuisland.

“Wielrennen is snel aan populariteit aan het winnen. Ik vind het een heel mooie gedachte dat iemand in Slovenië op de fiets springt en een paar kilometers extra fietst vanwege mij. Daar word ik heel erg blij van.”

Zien we Roglič straks in de Tour ook in het geel?

Tijdens jouw eindzege in de Vuelta leek je er maar weinig van te kunnen genieten. Zit dat in je karakter?

“Ja, dat lijkt misschien zo. Misschien was ik iets te gefocust om er echt van te kunnen genieten. Het was natuurlijk de eerste keer dat ik in de positie was om een grote ronde te winnen en je weet dat er al zoveel kan gebeuren elke dag weer. Dat maakt het moeilijk om er van te kunnen genieten. Ook op een rustdag ben ik zo gefocust op een goed herstel dat je niet bijna niet meer beseft dat je iets leuks aan het doen bent.”

Is dat iets waar je in kunt veranderen?

“Ja, dat denk ik wel. Aan de andere kant: als je naar de resultaten kijkt is er echt niet veel wat ik zou moeten veranderen.”

Voelt dit als een dreamteam voor je?

“Ik zou het zo niet willen noemen. Op papier hebben we een heel sterke ploeg maar het gaat erom dat je presteert straks in de Tour.”

Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Wieler Revue thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
  • Team Jumbo-Visma
  • Primož Roglič

Laatste nieuws