Tour de France | Alles wat je moet weten over etappe 8: Cazères-sur-Garonne – Loudenvielle

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

pyreneeën

De Pyreneeën, kort maar krachtig (140 kilometer)

Na al een aantal lastige etappes te hebben gehad in de Provence en het voorgeborchte van de Alpenwachten in de achtste etappe de Pyreneeën. De renners krijgen een rit voorgeschoteld waarin drie gecategoriseerde beklimmingen zijn opgenomen. De eerste vijftig kilometer zijn grotendeels vlak. De kans is groot dat het wel even gaat duren vooraleer er een kopgroep ontstaat, want het is maar de vraag of de topfavorieten deze etappe hebben omcirkeld. De finish ligt niet bergop en de eerste rit door de Pyreneeën lijkt dan ook een mooie kans voor aanvallers met goede klimmersbenen.

Na vijftig kilometer is de Col de Menté de eerste klim die de renners moeten zien te bedwingen. De voet van de col loopt lange tijd vals plat omhoog, maar op de klim zelf krijgen de renners stukken tot wel vijftien procent voor de kiezen. Nadien volgt er een flinke vallei en kan de finale echt beginnen met de Port de Balès en de Col de Peyresourde. Die eerste beklimming is 11,7 kilometer lang en loopt gemiddeld 7,7 procent omhoog. De top van de Peyresourde (9,7 kilometer à 7,8%), dit jaar beklommen vanuit Saint-Aventin, ligt op negen kilometer van de meet, die getrokken is in het pittoreske Loudenvielle. De finale is te vergelijken met die van 2007.

Kanshebbers

Daniel Felipe Martínez, Pello Bilbao, Tadej Pogacar, Adam Yates, Tiesj Benoot, Lennard Kämna.

Feitje

Al in 1910 werd de Col de Peyresourde opgenomen in de Tour de France.

Historie

De Tour de France van 2010 was razendspannend. Vooral het beeld van Alberto Contador versus Andy Schleck op de Tourmalet is iconisch geworden. De twee beste klimmers van de ronde gaven elkaar geen duimbreedte toe en voor de vijftiende etappe leidde de Luxemburger met een voorsprong van 31 seconden. Met het oog op de individuele tijdrit op de voorlaatste dag waarschijnlijk niet genoeg om Contador af te houden. Opvallend: in de tijdrit gaf Schleck precies 31 seconden toe op Contador. Hoewel Contador uiteindelijk is gediskwalificeerd rijst de vraag op: wat als Schleck niet had aangevallen in de vijftiende etappe? Hadden we dan een Tour de France meegemaakt die nog spannender was geworden dan die van 1989?

In die vijftiende etappe plaatste Schleck een verschroeiende demarrage op de flanken van de Port de Balès. Alexandre Vinokourov en ook Contador waren in aantocht. Midden in zijn demarrage trapte Schleck alleen zijn ketting eraf en nam Contador direct over. De Spanjaard trok vol door en smeerde Schleck die dag 39 seconden aan zijn broek. Precies het aantal seconden dat Schleck te kort kwam om in Parijs gehuldigd te worden als Tourwinnaar.

Tour de France
  • Roadbook Tour de France