Tour de France | Alles wat je moet weten over etappe 9: Pau-Laruns

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

tour de france

Tweede dag in de Pyreneeën

Na de 140 kilometer lange etappe van zaterdag is de twee rit door de Pyreneeën ook relatief kort. Neemt niet weg dat het zwaar gaat worden, want de etappe tussen Pau en Laruns ligt boordevol met steile beklimmingen. De eerste 55 kilometer zijn nog relatief makkelijk, maar dan doemt de Col de la Hourcère op. Deze klim heeft geen geschiedenis met de Tour de France, maar is met 11,1 kilometer aan 8,8 procent geen sinecure. Na een korte afdaling ligt de Col de Soudet. Ook deze klim is steil, namelijk 8,5 procent aan een kleine vier kilometer.

Na een afdaling ligt er vervolgens een lange vallei, waar je als klassementsrenner niet alleen moet komen te zitten. Het zou een mooie gelegenheid zijn om als sterke ploeg een coup te plegen. Tot slot ligt op een kleine dertig kilometer van de streep de voet van de laatste beklimming van de dag, de Col de Marie Blanque. Wederom een steile beklimming, want de Col de Marie Blanque is 7,7 kilometer aan 8,6 procent. Vooral het tweede gedeelte is loodzwaar, want het laatste deel kent uitschieters van liefst twaalf procent. De streep is getrokken in Laruns, waar Primož Roglič een etappe wist te winnen in 2018.

Kanshebbers

Julian Alaphilippe, Primož Roglič, Egan Bernal, Tadej Pgacar, Nairo Quintana, Bauke Mollema

Feitje

Pau is een graag gezien start- of finishplaats in de Tour: In 2020 fungeert Pau voor de vijftiende keer als startplaats deze eeuw.

Historie

Natuurlijk, Tyler Hamilton en zijn concurrenten reden in 2003 niet alleen op water en brood. Neemt niet weg dat de Amerikaan in dat jaar een huzarenstukje leverde in een etappe die startte in Pau. De superlatieven waren na die zestiende rit in 2003 niet mals. Sensationeel! Wat een karakter! Het waren de woorden van de speaker van de Tour de France op het moment dat solist Hamilton finishplaats Bayonne als zegewinnaar inreed. En dat met een 2,5 week eerder opgelopen sleutelbeenbreuk.

Het was in die zomer van 2003 een kenmerkend beeld tijdens de Tour de France: Hamilton met een van pijn vertrokken gezicht die op het tandvlees zijn karretje wist aan te haken. Hoewel, in de tweede week kon hij op Alpe d’Huez alweer een aanval plaatsen en in de derde week reed Hamilton in de rondte met vorm om bijzondere dingen te laten zien. Dat deed hij dus op weg van Pau naar Bayonne. Op 142 kilometer van de meet ging hij ten aanval en een ruime vijftig kilometer later besloot de Amerikaan solo verder te gaan. Ondanks het werk van onder meer T-Mobile en Quick Step-Davitamon kwam het peloton niet meer in de buurt van de ontketende Amerikaan.

Tour de France
  • roadbook tour de france