Tour de France | Alles wat je moet weten over etappe 10: Île d’Oléron – Île de Ré

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!
tour de france

Waaiers of een massasprint? (170 kilometer) 

Op naar de kust! Na een welverdiende rustdag wacht er een primeur voor de Tour de France. Het peloton rijdt deze dinsdag van het ene naar het andere eiland. Van Île d’Oléron naar Île de Ré. Via een brug trekken ze naar het vasteland en doorkruisen onder meer steden als Rochefort en La Rochelle. Die laatste plaats is de geboortegrond van Dimitri Champion, die in 2009 op indrukwekkende wijze Frans kampioen op de weg werd. Daarmee dwong Champion een transfer af naar Ag2r-La Mondiale. Het vervolg van de loopbaan van Champion was echter niet die van een kampioen. In 2013 stopte hij.

In dit gedeelte van Frankrijk, het departement Charente-Maritime, kan er een flinke wind staan en het is dus nog maar de vraag of de vlakke etappe in een massasprint gaat eindigen. Bij slecht weer en hoge windkracht kan het spoken aan de zuidwestkust van Frankrijk. De plaatjes tijdens de etappe zullen prachtig zijn. Volgens koersdirecteur Christian Prudhomme staat de etappe in het teken van de zee en de vele Vauban-gebouwen in de regio. Gebouwen ontworpen door bouwmeester Sébastien Le Prestre de Vauban, die zijn opdrachten uitvoerde in dienst van Lodewijk XIV

Kanshebbers

Caleb Ewan, Sam Bennett, Cees Bol, Elia Viviani, Peter Sagan, Wout van Aert

Feitje

In 1983 was de finish getrokken op Île d’Oléron. De winst ging toen naar de Italiaan Ricardo Magrini.

Historie

Sprint of waaiers? Een spurter of een hardrijder? Zeker met een vlakke etappe aan de kust zullen de weersverwachtingen zorgvuldig worden bestudeerd. Wind kan er immers voor zorgen dat een op het oog doodsaaie wandeletappe uitmondt in een spektakel om duimen en vingers bij af te likken. In de Tour de France van 2019 was de etappe naar Albi een prachtige waaieretappe en in de recente geschiedenis staan ook de waaierritten naar Neeltje Jans en Saint-Amand-Montrond in het geheugen gegrift.

En dan is er nog de coup van groen en geel. In 2016 in de etappe naar Montpellier sloegen Chris Froome en Peter Sagan de handen ineen in de wind. Op zo’n twaalf kilometer van de meet trokken Sagan en ploeggenoot Maciej Bodnar flink door. Met een uiterste krachtsinspanning wisten Froome en Geraint Thomas tot het wiel van de wereldkampioen te komen. Sagan wilde ploeggenoot Bodnar laten winnen, maar Froome snapte of wilde dat niet waarna Sagan toch met de zege aan de haal ging. Eenzelfde ontknoping naar île de Ré zou zomaar tot de mogelijkheden behoren in de opspelende wind aan de westkust.

Laatste nieuws