Oud-ploegleider over Dumoulin: 'Hij zit niet ver van topniveau af, maar niet het beste scenario'

Tom Dumoulin verrichte in de achtste etappe van de Tour de France knechtwerk voor zijn ploegmaat Primoz Roglic, omdat hij voelde dat hij niet goed genoeg is om de Tour te winnen. Dumoulins oud-ploegleider Aike Visbeek is het daar niet helemaal mee eens, vertelde hij gisteravond in De Avondetappe.
Oud-ploegleider over Dumoulin: 'Hij zit niet ver van topniveau af, maar niet het beste scenario'

"Hij zit niet heel ver van zijn topniveau af denk ik", vertelt Visbeek. "Dat zeggen z'n begeleiders bij Jumbo-Visma ook. Egan Bernal en Tadej Pogacar zijn het laatste jaar ook beter geworden, waardoor de top breder is geworden. Dat is even wennen voor Tom."

"Ik heb veel goede en slechte momenten met hem meegemaakt, dus ik herkende wel een beetje wat er zaterdag gebeurde", legt Visbeek uit over het moment dat Dumoulin op de Port de Balès op kop ging rijden voor Roglic. "Er is veel gebeurd de afgelopen maanden en dat had gisteren zijn uitwerking. Er gaat veel door zijn hoofd heen."

Dumoulin stond dankzij achtereenvolgens een knieblessure, problemen met zijn darmen en het coronavirus noodgedwongen 420 dagen aan de kant. "Ik heb respect voor het feit dat hij zich zo teruggevochten heeft en nu alweer op zo'n hoog niveau zit. Ik ben trots op hem en denk dat er nog wel wat mogelijk is in deze Tour."

Toch had Dumoulin zich volgens Visbeek niet meteen moeten neerleggen bij het feit dat hij niet goed genoeg is om de Tour te winnen. De Limburger staat nu veertiende, op 3.22 van leider Roglic en dat is volgens Visbeek niet het ideale scenario voor Jumbo-Visma. "Het was fijn geweest als hij in de laatste Tourweek nog kort in het klassement had gestaan. Dan had hij het de concurrenten van Roglic nog lastig kunnen maken, maar Tom us nu geen gevaar meer voor Bernal en Pogacar", legt Visbeek uit.

  • Tom Dumoulin

Laatste nieuws