Tour de France | Alles wat je moet weten over etappe 15: Lyon - Grand Colombier

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!
tour de france

Onregelmatige slotklim

De vijftiende etappe staat grotendeels in het teken van de Grand Colombier, want de reus in de Jura wordt liefst driemaal beklommen. Driemaal van een andere kant. Enkel de laatste keer gaat het helemaal tot de top. De eerste beklimming van de dag wordt gecategoriseerd als de Montée de la Selle de Fromentel. Een beklimming van 11,1 kilometer aan liefst 8,1 procent. Vooral het slot van de beklimming is afzien. De laatste drie kilometer lopen aan 11,5 procent, 14,5 procent en tot slot 12,5 procent. Dat zijn gemiddelden, dus er zitten nog zwaardere stukken in. Het wordt klauteren geblazen.

Via het kleine plaatsje Lochieu rijden de renners richting de Col de la Biche, die rustig begint maar de laatste zeven kilometer toch een kleine negen procent omhoogloopt. Na de afdaling richting Culoz wacht tenslotte het hoofdgerecht. De 17,4 kilometer van de Grand Colombier, die bekendstaat om zijn onregelmatige stukken. Een ideale berg dus voor springveren en minder voor renners die het van de geleidelijke bergen moeten hebben. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,1 procent en de laatste vierhonderd meter stijgt met tien procent. Iemand met nog de nodige explosiviteit kan de zege al ruiken.

Etappeprofiel

Kanshebbers

Egan Bernal, Tadej Pogačar, Nairo Quintana, Primož Roglič.

Feitje

Sam Oomen boekte in de regio Ain (waar de koers doorheen voert) zijn enige twee profzeges (2016)

Historie

De Grand Colombier heeft nog allerminst een grote geschiedenis met de Tour de France. De reus in de Ain werd wel vaak beklommen in de Ronde van de l’Ain. Onder anderen John Gadret, Rein Taaramaë en Thibaut Pinot kwamen ooit als eerste boven in die ronde. In 2012 werd de Grand Colombier voor het eerst opgenomen op de route en sindsdien werd de klim nog tweemaal beklommen. De renners die als eerste bovenkwamen: 2012: Thomas Voeckler, 2016: Rafal Majka en 2017: Warren Barguil. Voeckler won de etappe, terwijl Barguil en Majka tweede werden.

Voor het eerst in de historie van de Tour de France is de finish getrokken boven op de Grand Colombier. Bij helder weer heb je een indrukwekkend uitzicht over de omgeving. Zo staat de top van de Mont Blanc in de verte te schijnen en heb je ook een mooi uitzicht op onder meer de meren van Annecy en Genève. Hoog is de Grand Colombier niet, want het hoogste punt ligt op 1534 meter. Tijdens de vijftiende etappe zullen de gedachte even teruggaan naar Roger Pingeon, de Tourwinnaar van 1967 en man van de streek. Hij overleed in 2017. Naast Pingeon kent ook Team Arkéa Samsic-renner Maxime Bouet zijn wortels dicht bij de Grand Colombier.

Laatste nieuws