Tour de France | Alles wat je moet weten over etappe 17: Grenoble – Méribel (Col de la Loze)  

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!
tour de france

Primeur voor de steile Col de la Loze

Koersorganisator ASO heeft in het verleden meermaals het verwijt gekregen een saai parkoers samen te stellen. Dan liever de Giro d’Italia of Vuelta a España, waar in de eerste week over het algemeen al van alles kan gebeuren. De eerste week van de Tour de France 2020 is zwaar en ook zoekt de organisatie naar andere beklimmingen. Zo beleeft de Col de la Loze deze jaargang haar primeur. Voor het eerst in de geschiedenis van de Tour de France zal deze steile col worden beklommen. Niet gek dat de Col de la Loze niet eerder werd opgereden, want voor de zomer van 2019 was het nog niet haalbaar om een hele karavaan naar de top te sturen.

De Col de la Loze vormt het slotstuk van de etappe. Het voorgerecht is echter ook om van te smullen, want de renners moeten na negentig kilometer eerst de Col de la Madeleine zien te bedwingen. Deze col is wel bekend met de grootste koers ter wereld en is 17,1 kilometer aan 8,4 procent. De benen zullen daar dus al getest worden. En klimmersbenen heb je nodig om deze rit zonder kleerscheuren door te komen. De Col de la Loze is namelijk loodzwaar. Met 21,5 kilometer aan zeven procent zal het lang klimmen worden, maar het venijn zit ‘m duidelijk in de staart. De laatste twee kilometer lopen gemiddeld aan tien procent, terwijl er ook stukken van twintig procent zijn op de Col de la Loze.

Etappeprofiel

Kanshebbers

Egan Bernal, Nairo Quintana, Primoz Roglic, Tadej Pogacar.

Feitje

Michael Boogerd ging tijdens zijn solo naar La Plagne (2002) ook de Col de la Madeleine als eerste over.

Historie

Het zat er al even aan te komen, maar in 2019 won met Egan Bernal de eerste Colombiaan het eindklassement van de Tour de France. In de jaren daarvoor reden onder anderen Luis Alberto Herrera, Santiago Botero, Nairo Quintana en Rigoberto Uran al naar knappe top 10-noteringen. In het geval van de laatste twee zelfs naar een mooie podiumplaats. Maar Chris Froome bleek ieder jaar weer een te grote sta in de weg. Tot in 2019 Bernal met de eindzege aan de haal ging. Op het eerste oog zullen de Colombianen de komende jaren blijven domineren in het hooggebergte.

De eerste etappezege van een Colombiaanse wielrenner in de grootste koers ter wereld komt op naam van Herrera, die in 1984 de etappe van Grenoble, de startplaats van de zeventiende etappe, naar Alpe d’Huez wist te winnen. In totaal zijn er twintig Colombiaanse etappeoverwinningen te noteren in al die jaren. Geboekt door twaalf verschillende renners. Het rijtje etappewinnaars: Herrera (3x), Fabio Parra (2x), Oliveiro Rincon, Nelson Rodriguez, José Jaime González, Botero (3x), Felix Cardenas, Juan-Mauricio Soler, Quintana (3x), Jarlinson Pantano, Uran en Fernando Gaviria (2x).

Laatste nieuws