Tour de France | Alles wat je moet weten over etappe 18: Méribel – La Roche-sur-Foron

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!
tour de france

Laatste dag in de Alpen

De derde dag door de Alpen leidt het peloton van Méribel naar La Roche-sur-Foron. Op de route van 168 kilometer liggen een aantal gemene obstakels. Te beginnen met de Cormet de Roselend van 18,6 kilometer aan een stijgingspercentage van zes procent. De Cormet de Roselend werd vorig jaar uit het parkoers gehaald vanwege de modderstroom die het parkoers teisterde. Na de Col de Saisies en Col de Aravis wacht de scherprechter van de dag: de steile Plateau des Glières.

Deze klim maakt onderdeel uit van een kalkstenen plateau en is zes kilometer lang. Hoewel de klim kort is, zal het menig renner angst inboezemen. De gemiddelde hellingsgraad is immers 11,2 procent en de laatste twee kilometer van de beklimming zijn onverhard. Op deze beklimming legde Julian Alaphilippe in 2018 de basis voor zijn eerste etappezege in de Tour de France. In die rit werd ook de Col des Fleuries (5,5 kilometer à 4,6 procent), de slotklim van de achttiende etappe, aangedaan. Op de top van de Fleuries is het nog tien kilometer naar La Roche-sur-Foron.

Etappeprofiel

Kanshebbers

Primoz Roglig, Tadej Pogacar, Egan Bernal, Miguel Angel Lopez.

Feitje

AG2R-La Mondiale komt uit de streek van de etappe van vandaag. De ploeg en haar voorgangers wonnen in totaal zeventien ritten in de Tour de France.

Historie

We zijn dus in het land van Ag2r-La Mondiale aangekomen. Startplaats Méribel ligt ruim honderd kilometer van Chambéry. De stad waar de rechtspersoon van de ploeg gevestigd is, waar algemeen manager Vincent Lavenu zijn levenslicht zag en de opleidingsploeg van de Franse formatie heet niet voor niets Chambéry Cyclisme Formation. De opleidingsploeg bracht onder anderen Romain Bardet, Pierre Latour en Clément Champoussin voort. Kopman Latour zal er alles aan gelegen zijn om zich te laten zien in de derde Alpenrit.

De ploeg werd in 1992 opgericht als Chazal-Vanille et Mûr en mocht een jaar later voor het eerst meedoen aan de Tour de France. In het vervolg ging de ploeg verder als Casino-Ag2r, maar sinds 2000 is Ag2r de belangrijkste sponsor van de mannen van Lavenu. Ag2r-La Mondiale en haar voorgangers wonnen in de geschiedenis zeventien etappes in de grootste koers ter wereld. De eerste kwam op naam van Jacky Durand (1998) en de laatste zege werd geboekt door Romain Bardet (2017). Naast Bardet maakten vooral sprinter Jaan Kirsipuu en aanvaller Christophe Riblon (etappezeges op Ax-3-Domaines & Alpe d’Huez) naam in het shirt van het huidige Ag2r-La Mondiale.

Laatste nieuws