Vrouwen koersten voor het eerst meer dan 160 kilometer: 'Zijn onze baarmoeders eruitgevallen? Nee!'

In de Giro Rosa stond gisteren een primeur op het programma: de vrouwen moesten in de etappe naar Tivoli voor het eerst meer dan 160 kilometer rijden.
giro rosa

Op een training draait Annemiek van Vleuten er haar hand niet voor om, maar in koers was het bij de vrouwen altijd een ongeschreven regel dat er niet meer dan 160 kilometer op het programma staat; daar waar de mannen regelmatig ritten van meer dan 200 kilometer voorgeschoteld krijgen.

Was, want gisteren schotelde de organisatie van de Giro Rosa de vrouwen ook een langere rit voor. In een heuvelachtige rit naar Tivoli kreeg het vrouwenpeloton 170 kilometer voor de kiezen. En daarmee ging een langgekoesterde wens van onder andere Van Vleuten in vervulling. Maar ook Groupama-renster Cecilie Uttrup Ludwig liet zich erover uit. "Eindelijk worden we serieus genomen. En onze baarmoeders zullen er wel niet uitvallen toch..?", zei de Deense met een knipoog.

En inderdaad, dat gebeurde niet. De etappe werd in de vlucht gewonnen door Lizzie Banks. Annemiek van Vleuten werd derde en pakte op het steile kasseienklimmetje bij de aankomst nog wat tijd op de concurrentie. Ze staat daardoor steviger in het roze. Haar voorsprong op nummer 2 Katarzyna Niewiadoma bedraagt nu 1 minuut 56. Anna van der Breggen zakte naar plek drie op 2 minuut 6 van Van Vleuten. Ludwig staat vierde. (Hele top 10 van het algemeen klassement in de één van de afbeeldingen hieronder.)

Een trainingsritje van Van Vleuten...

Deze monsterrit reed ze begin juni, onder andere met Jan Willem van Schip

Cecilie Uttrup Ludwig heeft er zin in

De top 10 van het klassement na de etappe van 170 kilometer

Laatste nieuws