Tour de France | Alles wat je moet weten over etappe 20: Lure - La Planche des Belles Filles

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!
tour de france tijdrit

Etappewinst voor Dumoulin?

Parijs is niet ver meer, maar toch zullen de klassementsrenners nog niet met hun hoofd bij de Franse hoofdstad en de daarbij horende festiviteiten zijn. Er wacht immers nog een laatste zware beproeving. Een individuele tijdrit van 36 kilometer naar La Planche des Belles Filles, waar Dylan Teuns vorig jaar Giulio Ciccone wist te verslaan na een spannend gevecht. De klim in de Vogezen is in korte tijd uitgegroeid tot een klassieker in de grootste koers ter wereld. Voor Teuns waren Chris Froome, Vincenzo Nibali en Fabio Aru al eens de beste op La Planche des Belles Filles. Deze keer Tom Dumoulin, die gebrand zal zijn op een goede tijdrit.

De tijdrit start in Lure, een klein plaatsje dat nog geen ervaring heeft met de Ronde van Frankrijk. De eerste vijftien kilometer zijn grotendeels vlak, maar nadien begint de weg al stevig op te lopen. Met de Col de la Chevestraye krijgen de renners eerst een opwarmer voorgeschoteld. Het echte werk volgt op zo’n zes kilometer van de meet. La Planche des Belles Filles loopt 8,5 procent omhoog en kent uitschieters tot wel twintig procent. Vorig jaar werd er nog een geitenpad aan de klim toegevoegd, maar in 2020 blijft dat onverharde stuk weg de renners bespaard.

Het profiel van de tijdrit

Kanshebbers

Tom Dumoulin, Primoz Roglic, Daniel Martinez, Tadej Pogacar, Wout van Aert.

Feitje

La Planche des Belles Filles is 1148 meter hoog.

Historie

La Planche des Belles Filles is naast het wielrennen vooral bekend door de legende die over de berg rondwaart. Ten tijde van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd het gebied rondom de berg bezet door Zweedse huurlingen. Jonge meisjes uit de buurt vluchtten voor hen, zodat ze niet misbruikt zouden worden door de huurlingen. Ze gingen de berg op en verkozen de dood boven misbruik. Op zoek naar de dood sprongen ze van een plateau het ondergelegen meer in.

La Planche des Belles Filles ligt in het departement Haute-Saône. In dit gedeelte van Frankrijk is de natuur rijkelijk aanwezig. Je kunt er genieten van mooie bergtoppen, indrukwekkende watervallen en vele rivieren en beken. De grootste stad in de buurt is Belfort, dat bekendstaat om zijn citadel met aan de voet de kenmerkende leeuw. Deze leeuw is ontwikkeld door Frédéric Bartholdi, eveneens ontwikkelaar van het Vrijheidsbeeld in New York. Qua eten is de Belflore een van de specialiteiten uit de streek. De Belflore is een taart met frambozensmaak.

Laatste nieuws