Tour de France | Alles wat je moet weten over etappe 21: Mantes-la-Jolie – Parijs

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!
champs-elysees

Parijs is nog ve.. o nee, wacht

De plichtplegingen naar Parijs zullen dit jaar niet anders dan anders zijn. Het champagnemoment met de eindwinnaar, het wandeltempo aan het begin van de etappe en een kansloze vlucht op de Champs-Elysées. De slotrit begint in Mantes-la-Jolie, iets ten noordwesten van Parijs. Mantes-la-Jolie was in 2018 het decor van het Frans kampioenschap op de weg. De zege ging toen naar Groupama FDJ-renner Anthony Roux.

Roux is een van die hardrijders die je op de Champs-Elysées in de aanval kunt verwachten. Hoewel Yves Lampaert in 2018 de sprintersploegen bijna wist te verrassen, komt het maar heel zelden voor dat een koninklijke massasprint ontlopen wordt. De laatste keer dat dat lukte was in 2005. In zijn prachtige Kazachse kampioenstrui wist Alexandre Vinokourov samen met zijn medevluchters Bradley McGee en Fabian Cancellara de sprinters te verrassen.

Het etappeprofiel...

Kanshebbers

Wout van Aert, Peter Sagan, Sam Bennett, Caleb Ewan.

Feitje

Sinds 1975 is de Champs-Elysées het eindpunt van de Tour de France

Historie

De eerste winnaar op de Champs-Elysées was Walter Godefroot (1975). In de vorm van Alain Meslet volgde er niet veel later ook een Franse winnaar op een van de meest prestigieuze lanen ter wereld. Vervolgens deed ook Bernard Hinault in de gele trui tot twee keer toe een duit in het zakje, maar vervolgens viel de Franse zegetocht op de Champs-Elysées stil. De enige en daarmee laatste Fransman die won in Parijs was Jean-Patrick Nazon.

Nazon, op dat moment renner van Jean Delatour, verwees de Australiërs Baden Cooke en Robbie McEwen naar plek twee en drie. Daardoor reed Cooke op de valreep zijn landgenoot uit de groene puntentrui. In 2017 blikte Nazon terug op zijn zege. “Die overwinning kwam niet uit de lucht vallen. Er zijn van die etappes die groter zijn dan andere: de Champs, Alpe d’Huez, Mont Ventoux, overwinningen die je altijd zult herinneren. Er zijn amper Franse wielrenners geweest die de kans kregen om te winnen op de Champs. Bovendien won ik tijdens de honderdjarige editie van de Tour de France. Dat maakte de zege nog mooier.”

Laatste nieuws