Een-tweetje voor INEOS, Dumoulin slaat slag(je) voor algemeen klassement

Zo ging het eraan toe op de zes Alpencols die voor vandaag op het programma stonden.
ineos

Andermaal reed er een omvangrijke groep met sterke klimmers weg in de laatste bergetappe van deze Tour de France. De vier sterksten onderscheidden zich en het was al snel duidelijk dat zij om de etappe gingen strijden: Pelle Bilbao (Bahrain-McLaren), Marc Hirschi (Sunweb) Richard Carapaz (INEOS) en Michal Kwiatkowski (INEOS).

Voor Carapaz was het de derde dag achtereen dat hij ten aanval trok. Hirschi, toch een zeer verdienstelijk daler, vloog uit de bocht in een afdaling en viel letterlijk weg uit de kopgroep. Op het Plateau des Glières werd Bilbao het tempo van de INEOS-mannen ook te veel. De INEOS-mannen mochten onderling uit gaan maken wie de etappezege zou pakken - de bollentrui was op de top van de buitencategorie sowieso voor Carapaz.

In het peloton gooiden Poels en Landa de knuppel in het hoenderhok op de col van buitencategorie. De Limburger zette even aan voor de Bask, die daarna solo ging en een half minuutje pakte - zijn ploeggenoot Caruso zat nog vooraan en kon 'm nog van dienst zijn.

Door de aanval van Landa werd de groep der favorieten door wie anders dan Wout van Aert snel uitgedund - onder andere Adam Yates moest lossen. Een aanval van Enric Mas zorgde ervoor dat Tom Dumoulin eraf moest en Landa weer werd teruggepakt.

Op de gravelstrook reed Richie Porte lek, maar verder vielen er daar geen slachtoffers. In de afdaling en het vals plat omhoog lopende deel erna kwamen, met vooral ook dank aan Van Aert, Porte en Dumoulin terug bij de het groepje met de favorieten. Dumoulin pakte met de tijdrit van zaterdag nog voor de boeg daardoor veel tijd op Adam Yates en Rigoberto Uran. Hij heeft uitzicht op een zevende plek in het algemeen klassement (hij pakte zo'n tweeënhalve minuut op de Brit en de Colombiaan)

Vooraan mocht Kwiatkowski als eerste over de streep komen van Carapaz. De Ecuadoriaan zal zaterdag op La Planche des Belle Filles zijn bolletjestrui op Pogacar moeten verdedigen.

Algemeen klassement na de achttiende etappe

Top 10 van de dag

Laatste nieuws