Franse politie opent dopingonderzoek na doorzoeking bij Arkéa-Samsic

De Franse politie opent een onderzoek naar een deel van het team Arkéa-Samsic, nadat er al een vooronderzoek gedaan was door de OCLAESP, een Franse instelling die strijdt tegen misdrijven tegen volkgezondheid. Dat meldt het Franse persbureau AFP.
Franse politie opent dopingonderzoek na doorzoeking bij Arkéa-Samsic

Afgelopen weekend meldde de Franse krant Journal du Dimanche dat het hotel waar Arkéa-Samsic verbleef werd doorzocht. Nu bemoeit de volksgezondheidsdienst van de Franse politie zich er ook mee, volgens AFP. Het gaat volgens de Fransen om 'de ontdekking van gezondheidsproducten, waaronder drugs en vooral een methode die als doping kan worden gekwalificeerd'. Het gaat dan om het Colombiaanse deel van de ploeg, rondom Nairo Quintana, gaan.

Volgens het AFP zijn twee personen in voorlopige hechtenis genomen, naar verluidt een teamarts en een soigneur, dat meldt Cyclingnews. Er werd ook 100ml zoutoplossing en injectiemateriaal gevonden. Aanklager Dominique Laurens vertelt volgens Cyclingnews over illegaal voorgeschreven medicijnen en verklaart dat het onderzoek is geopend naar degenen die 'verantwoordelijk zijn voor de toediening en het voorschrijven van een stof of methode aan een sporter in het kader van een sportevenement die verboden is voor sporters, het transporteren en in bezit hebben van een verboden stof of methode voor gebruik door een sporter zonder medische rechtvaardiging'.

Reactie Arkéa-Samsic

Inmiddels heeft Arkéa-Samsic bij monde van ploegmanager Emmanuel Hubert ook gereageerd. "Zoals ik al had bevestigd is er vorige week inderdaad een huiszoeking geweest in ons hotel", zegt Hubert. "Die huiszoeking draaide rond een zeer beperkt aantal renners en hun dichte entourage, mensen die niet op de loonlijst van onze ploeg staan. De ploeg, de ploegmanager en de staf worden nergens van beschuldigd. Het onderzoek gaat de ploeg en de onmiddellijke medewerkers dus niet aan."

"We steunen onze renners uiteraard, maar als blijkt dat het onderzoek dopingpraktijken aan het licht brengt, distantieert het team zich daar onmiddellijk van. We nemen dan de maatregelen om de banden met zulke onaanvaardbare praktijken te breken."

Laatste nieuws