Koerswijziging bij Lotto-Soudal? 10 renners krijgen ontslagbrief

Lotto-Soudal gaat voor volgend jaar een flinke verjongingskuur doorvoeren. Maar liefst tien renners hebben hun ontslagbrief gekregen. Daartegenover staat de komst van zeven jonge renners.
Koerswijziging bij Lotto-Soudal? 10 renners krijgen ontslagbrief

Voor Adam Hansen, Brian van Goethem, Tomasz Marczynski, Rasmus Iversen, Jon Dibben en de Belgen Tosh van der Sande, Jelle Wallays, Nikolas Maes, Sander Armée en Rémy Mertz is er voorlopig geen plaats. Het Nieuwsblad meldt dat zij allen een aangetekende ontslagbrief kregen. Dit kan volgens de krant een 'administratieve formaliteit' zijn. Het is namelijk zo dat contracten automatisch verlengd worden als de teams niet voor 1 oktober een ontslagbrief hebben gestuurd. In theorie kunnen de renners volgend jaar weer bij Lotto-Soudal onder contract staan, maar goed nieuws is het natuurlijk niet. Dat beseft ook Tosh Van der Sande. "Je moet geen genie zijn om te beseffen dat die brief geen goed nieuws is. Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik die krijg", vertelt hij.

Ook Jelle Wallays is niet echt heel blij. "Ik was drie dagen eerder nog op het BK, waar iedereen van de ploeg was. Niemand heeft iets tegen mij gezegd. Dat vind ik als mens moeilijk: zeg het gewoon in mijn gezicht", vindt hij. Overigens wordt Wallays in verband gebracht met Cofidis, maar volgens hem zelf is dit niet waar.

Er wordt gezegd dat Lotto-Soudal volgend jaar de hand op de knip moet houden en dat het budget onder druk staat. Ook omdat kopmannen Philippe Gilbert, John Degenkolb en Tim Wellens geen goedkope jongens zijn, al heeft die laatste aangeboden om in te leveren op zijn salaris. Volgens ploegmanager John Lelangue is niet een geval van hand op de knip houden. "Het is geen kwestie van budget, wel van filosofie", legt hij uit. "Ik heb bij mijn aanstelling gezegd dat we voor jonge renners zouden kiezen. Waarom hebben wij een opleidingsploeg als we die renners dan zomaar zouden laten gaan? Dan zouden we net die kritiek krijgen. Alle teams gaan steeds jonger rekruteren, wij doen dat nu ook. We voeren een generatiewissel door."

Voor komend seizoen zijn de volgende jonge renners gecontracteerd: Andreas Kron, Harry Sweeny, Viktor Verschaeve, Sylvain Moniquet, Filippo Conca (allen 22), Sébastien Grignard van 21 en de 20-jarige Xandres Vervloesem. Talenten, maar renners met weinig ervaring. Naar verluidt hebben in ieder geval Wellens en De Gendt er op aangedrongen om Tosh Van der Sande binnen de ploeg te houden.

Laatste nieuws