Tourrevelatie Marc Hirschi de sterkste op de Muur van Huy

Zonder oud-winnaars aan de start kon het vooraf alle kanten op in in de Waalse Pijl - alhoewel de Muur van Huy natuurlijk wel als vanouds de scherprechter was.

marc hirschi

Zou het hertekende parcours en het gebrek aan échte topfavorieten (mannen als Alaphilippe en Valverde gaven forfait) voor een ander wedstrijdverlopen zorgen? Het antwoord op die vraag luidde: nee, niet echt. Er reed gewoon weer de hele dag een groep voor het peloton uit. Mauri Vansevenant (Deceuninck-QuickStep) hield van die groep het langst stand, met de lange Nederlander Mathijs Paaschens (BingoAl) als goede tweede. Ide Schelling (BORA), een andere landgenoot, reed lange tijd in een schitterende chasse patate.

In aanloop naar de laatste keer de Muur van Huy (vanwege drie lokale rondes moest de steile Muur van iets meer dan een kilometer drie keer beklommen worden) probeerde onder anderen Rui Costa en Rigoberto Uran het. Op dat moment had Tom Dumoulin al afgezwaaid in het peloton; hij leek er een soort trainingsrit van te maken in Wallonië, met de armstukken nog aan.

De pogingen van Rui Costa, Uran en anderen waren er meer voor de vorm, want zoals altijd draaide het toch weer uit op een wedstrijdje zo hard mogelijk de Muur oprammen - nadat Vansevenant nog een bocht miste en hard, maar zonder erg, in de struiken langs de weg crashte. De jonge Belg zat als de wiedeweerga weer op z'n fiets.

Op de Muur van Huy zaten mannen als Hirschi, Pogacar, en Kwiatkowski bij het opdraaien al op de eerste rij. Die eerste bleek de sterkste toen hij goed timede in de laatste steile meters en Michael Woods met nog 50 meter te gaan voorbijsnelde. De Canadees werd derde, want ook Benoit Cosnefroy ging er met een jump nog net langs.

De laatste steile meters van de 'sprint' op de Muur

Top 10 van de dag

En zo dook Mauri Vansevenant de struiken in

Gelukkig lijkt het met de gevolgen mee te vallen voor de jonge Belg. (Beeld: Cor Vos)
Nieuws
  • Cor Vos